Šargarepa je dobra za rast, razvoj i jačanje, protiv anemije, čuva i poboljšava vid, rad želuca i creva, otklanja gorušicu, otekline od vodene bolesti, odstranjuje crevne parazite, olakšava izlučivanje mokraće, sprečava opadanje kose, otklanja umor od umnog rada, jača koncentraciju, pomaže u lečenju šećerne bolesti, gihta, reume, karcinoma u razvoju, upale krajnika, čisti krv, pomaže kod bolesti disajnih puteva, odstranjuje otrovne materije iz organizma, leči rane i opekotine.

Poznato je da šargarepa blagotvorno utiče na vid, jer obiluje vitaminom E koji štiti ćelije očiju od slobodnih radikala i usporava stvaranje mrene i senilnu makularnu degeneraciju. Lekovita svojstva šargarepe su brojna. Karoten blagotvorno deluje na kožu, naročito suvu, kao i lomljive nokte i kosu. Sprečava proliv kod beba i male dece. Blagotvorno deluje na rad jetre. Kaša od kuvane šargarepe je odlično sredstvo protiv zatvora. Sok od šargarepe otklanja višak kiseline u želucu.

Uprkos potvrđenoj lekovitosti šargarepe, njena preterana upotreba nije preporučljiva. Opisani su čak i slučajevi trovanja prevelikim dozama (na primer nekoliko litara soka na dan). Treba, takođe, biti vrlo obazriv sa primenom šargarepe kod akutne faze čira na želucu i kod enterita.

Njena najveća prednost u odnosu na drugo povrće je u tome što se veoma lako vari kada se skuva ili izdinsta, pa je mogu uzimati osobe s poremećenim varenjem, katarom želuca i creva, čirom na želucu, a povećava i broj crvenih krvnih zrnaca. Sirovu šargarepu bi trebalo uzimati samo u obliku soka jer se on lakše vari, a hranljivi i lekoviti sastojci u njemu su još jače koncentrisani. Mnogi nutricionisti preporučuju prolećnu kuru sa sokom od šargarepe, koja oslobađa organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom zimskom hranom. Tri nedelje uzima se po 100 grama soka dnevno.

Sok od šargarepe lekovitost

On je dragocen eliksir za čitav organizam, čuva nerve od iscrpljenosti i zato se preporučuje svima koji svoj nervni sistem troše preko mere ili osobama koje su često pod velikim stresom i pritiskom. Svež sok, takođe, normalizuje telesnu težinu i smanjuje zamor srčanog mišića. Rezultati ispitivanja lekovitosti soka od šargarepe dokazali su da je on efikasno sredstvo protiv bolesti izazvanih poremećajem razmene minerala u organizmu, kao što su osteohondroza i poliartritis.

Za zdravu kožu i  lepši ten

Ukoliko želite da izbegnete prerano starenje kože, jedite što više biljaka sa karotenoidima, biljnim jedinjenjima koja su odgovorna za žućkast, narandžast i crveni pigment biljke. Beta-karoten se nalazi u šargarepi, dok likopena ima u paradajzu. Ova jedinjenja štite kožu od slobodnih radikala, sprečavajući oštećenje ćelija, prerano starenje kože, pa čak i rak kože.

Pomaže  kod hemoroida

Tegobe zbog neurednog varenja i hemoroida biće olakšane ako izjutra na gladan stomak popijete 150-200 mililitara sveže isceđenog soka od šargarepe. Kada ga pijete obavezno zadržite ovaj sok neko vreme u ustima jer je njegova moć da ubija bakterije neverovatna. Po sadržaju fitoncida šargarepa se nalazi na trećem mestu među povrćem, odmah iza crnog i belog luka; žvakanjem šargarepe smanjuje se broj mikroorganizama u usnoj duplji.

Podizanje tonusa

Za podizanje tonusa i jačanje potencije odličan je sok od šargarepe sa pravim, prirodnim pčelinjim medom. Ovaj eliksir se uvek pravi neposredno pred upotrebu, u razmeri 1 prema 1, a uzima se po dve supene kašike četiri puta na dan.

Sok od šargarepe i dijeta

Šargarepa je male hranljive vrednosti,u 100 g ima ukupno 39-42 kalorije, pa je njen sok preporučljiv onima koji drže dijetu kao dodatak ishrani. Bice dovoljno da popijete 2 čaše dnevno, izneđu obroka.

Sok od šargarepe protiv gorušice

Potrbno vam je 400g sirove šargarepe, dobro opranu šargarepu istrljajte četkicom, isecite na komade i iscedite u sokovniku. Ovakav sok  pijte u manjim gutljajima, on neutrališe želudacnu kiselinu i uspostavlja normalnu funkciju želudca.

Sok za lečenje anemije

Iscedite 3 šargarepe i 3 cvekle, dodajte 2 limuna, 3jabuke, kašiku meda, po želji dodajte vodu. Preporučljivo je da se ovaj sok popije ujutru pre jela.

U borbi protiv anemije najčešće preporučeno sredstvo je da izrendate 2 šargarepe, 1 jabuku, 1 cveklu, dodate sok od jednog limuna i 2 kašike meda, sve dobro izmešajte i uzimajte po jednu kašiku svakog jutra pre jela. Koristite najmanje mesec dana. Zbog izuzetne lekovitosti, naročito se preporučuje trudnicama.

Štiti vaše oči

Visoke doze beta-karotena smanjuju mogućnost nastajanja katarakte i degeneracije rožnjače.