Nizak nivo muškog hormona i dijabetes

nizak nivo testosterona

Nizak nivo hormona kod muškaraca može da poveća rizik od dobijanja dijabetesa, sugerišu istraživanja.

Naučnici su otkrili da je nizak nivo muškog hormona povezan sa rezistencijom na insulin, hormon koji kontroliše nivo šećera u krvi. Ova studija po prvi put je pokazala da nizak nivo muškog hormona u masnom tkivu može doprineti nastanku dijabetesa tipa 2.

Nizak nivo muškog hormona povezan je sa gojaznosti za koju se zna da povećava rizik od dijabetesa. Muški hormon deluje na masne ćelije preko molekula poznatih kao androgeni receptori. Androgeni receptori omogućavaju muškom hormonu da aktivira gene koji su povezani sa gojaznošću i dijabetesom.

Studija je pokazala da se kod miševa javlja insulinska rezistencija kada je funkcija muškog hormona poremećena, bez obzira na telesnu težinu. Neke studije u kojima su testirani ljudi takođe su pokazale da nizak nivo muškog hormona povećava rizik od dijabetesa bez obzira da li je osoba gojazna ili ne. Spekuliše se da stariji muškarci imaju veći rizik od razvoja dijabetesa, jer se nivo muškog hormona kod muškaraca smanjuje kako oni stare.

Jedna studija pokazala je da se miševi koji nemaju androgene receptore u masnom tkivu brže debljaju nego drugi miševi i postaju otporni na insulin kada unose puno masne hrane.

Naučnici veruju da protein RBP4 igra ključnu ulogu u regulisanju insulinske rezistencije kada je nivo muškog hormona poremećen. Oni su ustanovili da je nivo RBP4 veći kod miševa kod kojih je poremećena uloga muškog hormona. Nalazi ovih istraživanja mogu dovesti do razvoja novih tretmana koji regulišu proizvodnju RBP4 i smanjuju rizik od dijabetesa kod muškaraca sa nižim nivoom muškog hormona. Istraživači sada planiraju da proučavaju pacijente sa dijabetesom tipa 2 kako bi videli da li njihovi nivoi muškog hormona koreliraju sa nivoom RBP4.

Da sumiramo, nizak nivo muškog hormona povezan je sa povećanom gojaznosti, a samim tim i sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Povećan rizik može postojati i kada osoba nije gojazna. Međutim, rizik je najveći kada se unosi masna hrana. Zato je važno da osobe koje imaju nizak nivo muškog hormona brinu o svojoj ishrani i težini.