Nesanica je opasna po zdravlje

Nesanica je pre svega otežano uspavljivanje, veoma često buđenje i ustajanje tokom noći, bezvoljnost i učestali jutarnji umor. Sve su to simptomi nesanice koja u svakom slučaju znatno narušava kvalitet života.

Organizmu je neophodan san kako bi normalno funkcionisao. Nakon napornog dana, potrebno je da se telo odmori i umiri, kako bi narednog dana opet bilo u formi za nove aktivnosti. Zbog toga, nedostatak sna ima neželjene posledice koje se odražavaju na sve aspekte života.

Učestalo nespavanje utiče na imuni sistem, smanjuje produktivnot, osobe su pod stalnim stresom i nervozne su. Ne mogu normalno da prate razgovore, zamišljene su i usporene. Često se javljaju glavobolje i organizam se iscrpljuje. Osobe koje pate od nesanice brzo gube koncentraciju, lako se zamaraju i pospane su.

Važno je da imate zdrave navike, koje će pozitivno uticati na vaš san. Ukoliko svake noći kasno odlazite na spavanje, a ujutro se rano budite, dolazi do poremećaja vašeg bioritma, što utiče na smanjenje vaše energije, koja je potrebna kako bi se obavljali svakodnevni poslovi. To dalje vodi do stalnog umora i iscrpljenosti. Da ne bi bili pod stalnim pritiskom i stresom, savetuje se da se držite određene rutine odlaska na spavanje i ustajanja. Organizam će se brzo navići na to i nesanice neće biti toliko učestale.

Koja je najbolja hrana za dobar san

Nesanica kod odraslih se u znatnoj meri može regulisati ishranom. Bitno je da pazite i vodite računa šta jedete tokom dana. Obavezno doručkujte jer redovni obroci regulišu hormonalni ritam čoveka. U praksi je potvrđeno da oni koji preskaču prvi jutarnji obrok često pate od insomije. Evo i zašto.. Preskakanje doručka može zavarati telo kojem će veče postati vreme za varenje umesto za odmor. Tokom dana jedite namirnice bogate vitaminima iz 15 grupe. To su grašak, pasulj, kikiriki, pivski kvasac, mleko, jaja, džigericu, krompir…

Prirodno lečenje i nesanica

U borbi protiv nesanice mogu pomoći i prirodni lekovi, koji su raznovrsni, a deluju pozitivno. To su obično biljke, od kojih se prave čajevi i koji su dobri za san, smanjenje nadutosti i otklanjanje nesanice.

Na prvom mestu se nalazi čaj od hmelja. Ovaj čaj deluje na nervni sistem, umiruje organizam i utiče na bolji san. Protiv nesanice se preporučuju i majčina dušica i matičnjak. Starijim osobama se preporučuje čaj od crvenog gloga. Plodovi anisa takođe mogu biti delotvorni. Ukoliko se odlučite za njih, oni se uzimaju neposredno pre spavanja.

Po rečima mnogih, jedan od najboljih prirodnih lekova za nesanicu je biljka valerijana. U prodaji se mogu naći valerijana kapi i tablete. Još jedan prirodni lek koji pomaže u borbi protiv nesanice je jabuka. Preporučuje se da se neposredno pre spavanja uzme jedna jabuka koja će doprineti mirnom snu.

Valechin® kapi

Valechin® kapi deluju umirujuće, psihotonično i relaksantno, zbog sadržaja valerijane.

Preporučuju se kod različitih stanja nervoze, psihičke napetosti, stresa, nesanice, bolova i grčeva u digestivnom traktu i kardiovaskularnih poremećaja (hipertenzija, stenokardija, aritmija).

Poručite direktno na telefon 011/3120 381 ili ONLINE: https://amedica.rs/product/valechin/