Neprohodnost jajovoda česti je uzrok neplodnosti

neprohodni jajovodi

Jedan od veoma čestih uzroka neplodnosti kod žena su neprohodni jajovodi, koji onemogućuju prolaz jajašca do materice, i spermija do jajne ćelije, što naravno onemogućuje oplodnju, pa tako i trudnoću. Upravo taj problem, prema istraživanjima ima čak 40 odsto žena koje imaju problema s plodnošću.

I dok su neki slučajevi začepljenja jajovoda lako rešivi, te vrlo brzo rezultiraju trudnoćom, u drugim slučajevima žene se godinama podvrgavaju različitim pretragama i lečenjima kako bi zatrudnele, a deo njih nikada ni ne uspe.

Kako uopšte dolazi do začepljenja jajovoda?

Svaki mesec, kada se događa ovulacija, jedno jajašce se oslobađa iz jajnika u jajovod, gde bi se trebala dogoditi oplodnja ako je žena imala nezaštićeni polni odnos. Bez obzira dogodi li se oplodnja ili ne, takva jajna ćelija putuje jajovodom do materice. Kod nekih žena postoji mogućnost da je samo jedan jajovod začepljen, pa kako bi se povećala mogućnost začeća, često se prepisuju hormonske terapije.

Takođe, postoji mogućnost da jajovod nije blokiran u potpunosti, nego samo delomično, što može izazvati vanmateričnu trudnoću, što može izazvati ne samo mnoge komplikacije prilikom prekidanja takve trudnoće, nego i komplikacije s ponovnim začećem.

Uzroci začepljenja

Dakle, trudnoća je moguća ako je samo začepljen jedan jajovod, no ako su oba začepljena, šanse ne postoje. U tom slučaju sledeći korak je utvrđivanje šta je uzrok začepljenju. Što se tiče simptoma, oni su vrlo retki, ako uopšte postoje. I dok su kod drugih problema, kao što je izostanak ovulacije, jedan od najičiglednijih simptoma neredovni menstrualni ciklusi, začepljenje jajovoda ponekad se može manifestovati bolom u abdomenu i čudim vaginalnim iscetkom, ali samo ako je u pitanju začepljenje jajovoda pod nazivom hidrosalpinks. Međutim, čak ni svaka žena koja ima tu dijagnozu neće imati spomenute simptome.

Najčešći uzrok začepljenih jajovoda je cervicitis, odnosno upala ili oteknuće vrata materice. Uzrok upale je najčešće polno prenosiva bolest, koja se dobija polnim putem, kao što je gonoreja, HPV, hlamidija, herpes i trihomonijaza. Takođe, opet treba imati na umu da cervicitis ne uzrokuju samo polno prenosive bolesti, nego i bakterijske upale kojima su uzročnici streptokoki ili stafilokoki.

Nažalost i nakon lečenja polne bolesti ili pak upale uzrokovane spomenutim bakterijama, problem s cervicitisom još uvek može postojati, a jedna od posledica mogu biti začepljeni jajovodi.

Drugi uzroci začepljenih jajovoda mogu biti:

1. Imali ste infekciju materice koje je uzrokovao spontani ili inducirani pobačaj
2. Imali ste puknuće slepog creva
3. Imali ste operaciju abdomena
4. Imali ste vanmateričnu trudnoću
5. Imali ste već neku operaciju koja je uključivala jajovode
6. Endometrioza
7. Dugogodišnje uzimanje kontracepcijskih pilula
8. Hidrosalpinks – specifična blokada jajovoda, kada blokada izaziva proširenje jajovoda, te se on puni tečnošću. Ta tečnost sprečava prolazak jajašca i spermija, te prema tome i trudnoću.

Način utvrđivanja prohodnosti jajovodima obavlja se UVZ pregledom (Eho HSG) ili rendgenski – RTG HSG. O postupku utvrđivanja prohodnosti jajovoda odlučiće vaš ginekolog.

Pretrage

Histerosalpingografija (HSG) je postupak u kojem se u vrat materice unosi kontrastna tečnost. Nakon toga, uz pomoć rendgena posmatra se putovanje tečnosti kroz polne organe pa tako i jajovode, pa sve do jajnika. Ukoliko su jajovodi začepljeni, tečnost neće proći kroz sve delove, što će se videti na snimku. Pretraga se radi u prvom delu ciklusa, pre ovulacije. Nažalost, taj nalaz nije uvek tačan.

Druga mogućnost je pregled pod nazivom salpingoskopija u kojoj se ispituje prohodnost jajovoda optičkim instrumentom, što je bolniji postupak, te se zbog toga ne primenjuje toliko često. Nakon utvrđivanja prohodnosti jajovoda utvrđuje se na koji način će se neprohodnost lečiti. Neke od mogućnosti su operativni zahvati, ali to sve zavisi od dijagnoze i uzroka njihove neprohodnosti.