Namirnice koje poboljšavaju plodnost

U pozadini svakog lošeg spermograma i muškog infertiliteta u većini slučajeva nisu neorganski ili genetski uzroci u pitanju, već loš način života. Na sposobnost oplodnje direktno utiču pored povećanog stresa, loše navike u ishrani, odnosno nedostatak vitamina i antioksidanasa.

Evo nekoliko namirnica koje utiču na plodnost

GLJIVE

Osim što imaju nizak nivo natrijuma, kalorija i masnoća, gljive sadrže važne nutrijente poput vitamina D i selena (koji je važan za imunološki sistem i plodnost muškaraca). Istraživanja su pokazala da vitamin D, osim što poboljšava plodnost takođe poboljšava i kvalitet sperme, koncentraciju testosterona i celokupnu plodnost kod muškaraca. Zbog svega navedenog, nije loše u ishranu uključiti najčešće vrste gljiva poput šampinjona, vrganja, bukovače, blagve, lisičarke ili shiitake gljive i jesti ih same ili kao prilog mesnim jelima.

AVOKADO

Ovo voće je bogato mineralima, vitaminima, esencijalnim mastima, proteinima i vlaknima. Odličan je izvor vitamina E, koji je veoma je dobar za matericu.

BUNDEVA

Bundeva je jedna od najzdravijih namirnica koja je bogata vitaminima, mineralima i antioksidantima. Ona sadrži beta karoten koji pomaže u stvaranju progesterona, hormona koji utiče u menstrualnom ciklusu i u trudnoći, a može da poveća i broj spermatozoida i poboljša njihov kvalitet.

CVEKLA

Sok od cvekle se preporučuje ženama koje se pripremaju za veštačku oplodnju, kako bi se poboljšao protok krvi u materici, što pomaže embrionu da se održi prvih par meseci.

LOSOS

Losos je odličan izvor proteina, nitrata i Omega 3 masti, koje su odlične u borbi protiv neplodnosti kod žena. Ova riba takođe dobro utiče na kardiovaskularni sistem, na funkciju mozga i vid.

NAR

Nar je simbol plodnosti, a nutricionisti tvrde da sok od nara tokom trudnoće može da spreči oštećenje mozga kod žena. Ova voćka je bogata vitaminom C i K, kao i mineralima, a utiče i na usporavanje starosti, prevenciju raka i ubrzava protok krvi.

JAJA

Ova namirnica sadrži holim, nutrijent koji ima pozitivne efekte na razvitak fetusa, a može da ima i trajni pozitivan uticaj na razvitak organizma, kasnije u životu. Jaja su bogata vitaminima, mineralima, kao i proteinima.

ORASI

Jezgro oraha utiče na kvalitet spreme, jer je dobar izvor Omega 3 masti i vitamina E i delotovoran je u borbi protiv raka, a utiče i na brzinu i oblik sperme.

KINOA

Ovo malo, hranljivo seme se naziva čistim proteinom. Ne sadrži gluten, a bogat je mineralima, vitaminima, masnim kiselinama i vlaknima. Tokom trudnoće je neophodan veliki unos proteina, pa je kinoa pravi izbor.

POTOČARKA

Ova biljka je bogata vitaminim C i K, kalcijumom, beta karotenom, gvožđem i jodom. Potočarka je bogata i antioksidantima, sprečava rizik od raka, a može i da popravi oštećeni DNK.

ŠPARGLA

Sadrži visok procenat vitamina C i folnu kiselinu, koja utiče na plodnost žena i muškaraca.

Maskulin® biljne kapi

Maskulin® biljne kapi najbolje su prirodno rešenje za problem muške neplodnosti, pomaže kod erektilne disfunkcije, povećava libido, smanjuje masnoće u krvi, a dovodi i do povećanja mišićne mase.

Maskulin® biljne kapi deluje na hipofizu koju stimuliše na povećano lučenje LH pa samim tim dolazi do povećanog stvaranja vlastitog (endogenog) muškog hormona u testisima. Upravo zbog toga prilikom uzimanja Maskulin® biljnih kapi uz povećanje mišićne mase dolazi i do istovremenog povećanja libida i poboljšanja spolne funkcije.