Menstrualni ciklus kasni?

Menstrualni ciklus kasni

Menstrualni ciklus je drugačiji kod svake žene, ali postoje pojedine svakodnevne navike koje mogu uticati da vam menstruacija kasni.

Nagla promena težine

Sindrom policističnih jajnika može dovesti do viška kilograma, što može dalje prouzrokovati kašnjenje ciklusa. Osobe kod kojih je naglo došlo do povećanja telesne mase ili većeg gubitka kilograma, mogu se suočiti sa problemima vezanim za ciklus.

Stres

Na kašnjenje mogu uticati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa. Stres utiče na hipotalamus koji je zadužen za regulisanje hormona, između ostalog i menstrualnog ciklusa, a u tim situacijama krvarenja mogu biti obilnija ili slabija.

Duža putovanja

Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog „jet laga“ – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone. Takve promene mogu uticati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. Ali ne brinite, menstruacija bi se trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

Premalo sna

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu odmor, prvenstveno san. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je kako je ljudskom telu potrebno sedam do devet sati sna i zato je potrebno promeniti dnevne navike i pokušati telu pružiti dovoljno vremena da se odmori.

Konopljika (Vitex agnus-castus) je, zbog semenki koje se mogu koristiti kao zamena za biber, poznata pod nazivom divlji biber. Koristi se u lečenju poremećaja menstrualnog ciklusa, oligomenoreje, polimenoreje, sindroma policističnih jajnika, endometrioze i neplodnosti. Delovanjem na hipofizu uravnotežuje hormone estrogen i progesteron, a reguliše i ravnotežu muških polnih hormona. Ublažava simptome PMS-a. Deluje smirujuće i relaksirajuće, ublažava napade panike i poboljšava koncentraciju.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) ima izvrstan učinak na regulaciju hormona, posebno progesterona, čime reguliše menstrualni ciklus, pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Pomaže u kontrolisanju obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja. Njeno umirujuće i protivupalno delovanje korisno je kod endometrioze i upalne bolesti karlice. Pozitivno deluje na policistične jajnike.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *