Lovorov list – za zdravo srce, a protiv dijabetesa i stresa

Lovorov list - za zdravo srce, a protiv dijabetesa i stresa

Osim što se lovorov list koristi u kuhinji, ekstrakt ovog lista upotrebljava se kao lek, a popularan je i kod aromaterapije.

Zdravije srce

Kofeinska kiselina i rutin su važna organska jedinjenja koja se nalaze u lovorovom listu i značajno utiču na zdravlje srca. Rutin jača zidove kapilara u srcu i ekstremitetima, a kofeinska kiselina eliminiše loš holesterol iz kardiovaskularnog sistema.

Zdravlje organa za varenje

Lovorov list ima velik uticaj na digestivni sistem. On stimuliše mokrenje, kao diuretik, što smanjuje nivo toksina u telu i utiče na izbacivanje soli iz organizma, ali, može izazvati i povraćanje, u slučaju da ste pojeli nešto otrovno. Organska jedinjenja koja se nalaze u listu lovora efektno smiruju stomak, što povoljno utiče na sindrom nadraženih creva, kao i na simptome celijaklije. Složeniji proteini koje konzumiramo ponekad se mogu malo teže svariti, ali jedinstveni enzimi lovorovog lista pomažu našem organizmu da iz njih izvuku hranljive materije i olakšaju varenje.

Problemi sa disajnim organima

Kada se iz lovorovog lista izvuče esencijalno ulje, od njega se može napraviti melem koji će se mazati na grudi i olakšati brojne respiratorne probleme. Isti efekat može se postići i ako napravite oblog od listova.

Namažite melem na grudi uveče, pre spavanje. Udisanje ovog mirisa ima sličan efekat kao aromaterapija, te može razbiti začepljene disajne puteve, i uništiti bakterije u respiratornom traktu, zahvaljujući prirodnim antibakterijskim svojstvima.Sirup od lovorovog lista je možda najbolji prirodni lek za kašalj.

Protivupalno dejstvo

Jedno od najvažnijih svojstava lovorovog lista je njegova sposobnost da smanji upalu u celom telu. List lovora sadrži jedinstven fitonutrijent, partenolid, koji brzo smanjuje upalu i iritaciju kada se nanosi lokalno, na primer na bolne zglobove ili delove pogođene artritisom. Ovaj efekat se može postići i redovnim konzumiranjem lovora u vidu začina.

Anksioznost i stres

Možda najmanje poznato lekovito svojstvo lovorovog lista je – umirujuće. Linalol se obično vezuje za timjan i bosiljak, ali je prisutan i u listovima lovora, i pomaže u smanjenju hormona stresa u telu, posebno kada se koristi u aromaterapiji. Višak hormona stresa u organizmu može biti opasan po zdravlje, tako da konzumiranjem lovorovog lista postajete smireniji i opušteniji, čak i u trenucima koji izazivaju najveću anksioznost.

Prirodni lek za dijabetes

Lovorov list ima direktan uticaj na funkcionisanje receptora insulina i održavanje nivoa šećera u krvi. Kod pacijenata koji su u rizičnoj grupi za dobijanje dijabetesa, ili za dijabetičare, redovno konzumiranje lista lovora može značajno smanjiti šanse od dijabetičkih komplikacija.

Floradijabet® biljne kapi za dijabetes i regulaciju šećera su prirodno rešenje za kontrolu visokog šećera u krvi kod dijabetičara i osoba koje su na granici, kojima se često javlja visok nivo šećera u krvi.

Floradijabet® biljne kapi za dijabetes i regulaciju šećera u krvi pomažu svima koji imaju povišen šećer da lakše kontrolišu njegov nivo i da smanje upotrebu lekova, kao i da umanje nagle skokove šećera usled stresa ili obilne ishrane.