Jabuka je čarobno voće

Za lekovitost jabuke ljudi su znali još u starom veku, a voćka koja je prema legendi stigla iz raja, između ostalog je i simbol večne mladosti. Danas, i tradicionalna i zvanična medicina jabuku ističu kao izuzetno korisnu namirnicu koju treba jesti pre ili nekoliko sati posle obroka. Razlog je visok procenat vode (i do 90%) u kojoj su rastvoreni različiti sastojci. Kada se uzima na prazan stomak, kroz želudac prolazi za 15 do 20 minuta, dok uneta sa drugom hranom, u želucu boravi i do nekoliko sati.
Najkorisniji sastojci jabuke su u kori. Ipak, to ne važi za jabuke koje se prskaju, jer se pesticidi zadržavaju u kori. Ako pojedemo samo dve jabuke dnevno učinili smo mnogo za svoje zdravlje. Osim obilja vode, jabuka sadrži i ugljene hidrate, dijetalna vlakna, vitamine C, A, E, B1, B2, B6, kao i beta-karotin. U njoj se krije i pravo bogatstvo minerala – kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.

Jabuke poboljšavaju rad creva

Pektin je izvor dijetalnih vlakana i vrlo je hranjiv. Iako se takođe nalazi u agrumima, šljivama i ostalom voću, jabuke imaju najveću koncentraciju pektina. Pektin je koristan u lečenju zatvora, dijareje, uopšte poboljšava zdravlje creva. Jabuke, odnosno pektin iz jabuka, sprečava rak debelog creva, prostate kao i karcinome rugih delova tela. U narodnoj medicini jabuka se najčešće koristi da zaustavi proliv (narendajte kiselu jabuku, sačekajte dva sata i pojedite ili je ispecite u rerni i, kad se ohladi, pojedite).

Artritis i reumatizam

Za reumatizam narodna medicina preporučuje da se 4 kašike iseckane i osušene jabuke prelije sa pola litra ključale vode, poklopi, posle dva sata procedi i pije po čaša 2 do 3 puta dnevno. U slučaju uganuća preporuka je da se uveče narenda jabuka, odmah stavi na gazu i privije na bolno mesto i ostavi preko noći. Protiv išijasa trule divlje jabuke su se pokazale kao odličan lek, jednostavno bolno mesto obložite rendanom jabukom.

Anemija

Ukoliko ste anemično možete da probate stari narodni recept po kome je potrebno svako jutro na prazan stomak pojesti jednu narendanu jabuku prelivenu sokom od pola limuna i kašikom domaćeg meda.

Za zdrave zube

Jabuka se često smatra prirodnom četkicom za zube jer pomaže da se očiste naslage hrane između zuba. Njihova abrazivna tekstura stimuliše desni i uklanja naslage, dok blago kiseli ukus podstiče lučenje pljuvačke koja spira plak.

Studije su pokazale da ljudi koji jedu tri jabuke ili kruške na dan lakše gube kilograme. Ovo voće ima malo kalorija, a prepuno je vode i vlakana zbog čega vas duže čini sitim. Jabuku pojesti i između obroka mnogo je korisnije nego posezati za grickalicama. Naročito je preporučljivo da je ponesete na posao i pojedete u nekoj od pauza!

Delotvornost jabuka kod kardiovaskularnih oboljenja

Ova voćka blagotvorno deluje i protiv ateroskleroze i hipertenzije (15 do 30 minuta pre obroka popijte pola šolje soka jabuke a između obroka pojedite veću jabuku) kao i bolesti jetre i žuči (u pola litra soka jabuke razmutite 75 grama meda i pijte po pola šolje 3 do 4 puta dnevno tokom mesec dana, pa napravite pauzu). Jabuka natopljena sokom mandarina za užinu kod dece je smanjila rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Snižavaju holesterol

Kada se radi o bolestima srca potrebno je jesti tri jabuke dnevno tri meseca i time možete smanjiti holesterol. Kako se to događa? Pektin iz jabuke, čudesni izvor dijetalnih vlakana, privlači loš holesterol (LDL) iz tela. I ne samo to, antioksidans kvercetin koji se nalazi u jabukama ne dozvoljava da se holesterol sakuplja u krvotoku.

FloraLip® biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.

Floralip® bljne kapi za jetru, holesterol i trigleciride je tradicionalna receptura poznatih lekovitih biljaka, koja je naučno potvrđena da blagotvorno deluje na stomak, creva, izlučivanje vode, masnu jetru, pankreas i čišćenje krvi.