Loša cirkulacija u nogama?

Loša cirkulacija u nogama

Svedoci smo naglih temperaturnih promena, što izaziva pravi šok za naš organizam. Kako bi se telo adaptiralo na novonastalu temperaturu, neophodno je da prođe minimum nekoliko nedelja. U međuvremenu, mišići i ligamenti pate zbog sporije cirkulacije krvi i slabije ishranjenosti tkiva. Sve to se očituje bolovima, grčevima i ukočenošću. Zato je od velikog značaja hrana i vežbanje za bolju cirkulaciju.

Hrana za bolju cirkulaciju krvi

Zdravo i dobro izbalansirana ishrana doprinosi elastičnosti i prohodnosti arterija. Ona nam povećava protok krvi u telu. Konzumirajte što više povrća, voća, žitarica i zdravih masti, a izbegavajte prerađene namirnice, hranu punu šećera, soli i transmasti. U nastavku saznajte kako poboljšati cirkulaciju ishranom.

Pasulj obiluje proteinima

Osim što su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma i izgradnju mišića, proteini predstavljaju izvor toplotne energije za naše telo. Najbolji biljni izvori kriju se u pasulju, ali i u sočivu, tofu siru, sejtanu, zdravim orašastim plodovima.

Jedite korenasto povrće

Šargarepa, celer, peršun, paštrnak, keleraba, rotkva, lukovi -doslovce greje krv. Zahvaljujući kombinaciji aktivnih sastojaka znatno poboljšavaju cirkulaciju u nogama i rukama. Efekat se pojačava kad se od ovog povrća pripreme supe i čorbe i konzumiraju tople.

Ovas povećava toleranciju na hladnoću

Lipidi iz ove žitarice lako se pretvaraju u energiju, što se očituje povećanom tolerancijom na hladnoću. Osim što zagreva organizam, ovas snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi. Uz to on poboljšava varenje i rešava problem s opstipacijom, a koristan je i za dijabetičare.

Moćni ljutkasti ren

Spada u grupu korenastog povrća i definitivno nam nudi rešenje kako poboljšati cirkulaciju u celom telu. Efikasan je u slučaju usporenog metabolizma, ali je koristan i u terapiji respiratornih infekcija. One su i te kako česte u zimskim mesecima, stoga svakodnevno konzumirajte ljutksti ren.

Heljda zagreva telo

Ova žitarica predstavlja tradicionalni doručak u Rusiji jer je dokazano snažno sredstvo za zagrevanje organizma. Bogata je proteinima, a siromašna kalorijama i mastima, što je čini idealnom energetskom namirnicom.

Poboljšajte cirkulaciju nogu vežbanjem

Redovno vežbanje pojačaće cirkulaciju krvi. Izaberite fizičku aktivnost u kojoj ćete uživati, a koja će istovremeno podsticati srce da pumpa što više krvi. To može biti hodanje, vožnja bicikla, trčanje, ili plivanje. Jedan od načina kako poboljšati cirkulaciju u nogama jeste vežba prsti-pete. Naročito se preporučuje kod trnjenja peckanja ili bolova u stopalima. Evo kako se izvodi:

Sedite sa savijenim kolenima (90 stepeni) i podižite prste u vis, a pete nek vam ostanu na podu. Posle toga vratite ih nazad. Vežbu naizmenično ponavljajte najpre sa jednom, pa zatim i drugom nogom. Kasnije izvodite vežbu sa obe noge istovremeno. Završite sa vežbanje tako što ćete se ljuljati sa peta ka prstima.

Pomoću vežbe prsti – pete upumpaćete krv u stopala i noge, te nećete imati pomenutih problema sa cirkulacijom krvi.

Obavezno se istežite

Dugotrajno sedenje može usporiti cirkulaciju u ekstremitetima. Nakon svakog sata koji provedete u sedećem položaju – 15 minuta posvetite kretanju i lakoj vežbi. Pa kako poboljšati cirkulaciju istezanjem? Veoma je jednostavno hodajte, radite čučnjeve, raširenim rukama opisujte velike krugove. Podignite noge za vreme sedenja i ležanja.

Kad sedite, koristite stočić za noge, a kada ležite, stavite ispod njih nekoliko jastuka. To će pospešiti cirkulaciju i omogućiće najbolje opuštanje vašim stopalima.

Vendoksin® gel

Vendoksin® gel je prirodni biljni preparat na bazi organski sertifikovanih biljnih ekstrakata kestena, hajdučke trave, ždraljike, zdravca i nevena, za negu kože kod proširenih vena i ispucalih kapilara, umornih i otečenih nogu, napetosti u mišićima i modrica. Zahvaljujući prisustvu mentola i dejstvu hlađenja, Vendoksin® gel daje trenutno olakšanje i osećaj lakoće. 

Svakodnevnom primenom neguje se koža, poboljšava cirkulacija i rešavaju problemi proširenih vena, ispucalih kapilara i modrica.

Vendoksin® gel možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>