Kukuruz i hemoroidi

Kukuruz i hemoroidi

Kuvani kukuruz za probavu deluje kao prirodni lek. Vlakna pomažu u ublažavanju digestivnih problema kao što zatvor i hemoroidi, a snižavaju i rizik od raka debelog creva. Vlakna stimulišu peristaltiku creva, pa čak i proizvodnju želudačnog soka i žuči.

Kukuruz je jedina biljka kojoj do danas nije pronađen prirodni, divlji oblik. Nekada je bio jedna od osnovnih žitarica u ljudskoj ishrani, da bi ga degradirali u stočnu hranu. Poslednjih decenija se sve više koristi i u ljudskoj ishrani, posebno kao instant brašno, pahuljice, klice, zrno u limenkama.

Zrno kukuruza je bogato ugljenim hidratima, skrobom, šećerom i belančevinama – proteinima.

Ulje od kukuruza je bogato linolenskom kiselinom, fitosterinom i vitaminom E.

Od kukuruznog skroba dobija se grožđani šećer. Kukuruzna svila sadrži hlorofil, fosfornu kiselinu, vitamin K, tanin, eterična ulja, šećer, enzime, salicilnu kiselinu, kalijevu so i kalcijumovu so i veoma je cenjena u narodnoj medicini.

Lekovita svojstva kukuruza: snižava krvni pritisak, pomaže kod oboljenja krvnih sudova, za lečenje dijabetisa, srčanih oboljenja, odstranjuje kamenac iz bubrega, bolesti mokraćnih puteva, kašalj, rahitis, bolove u kičmi, arteriosklerozu, katarakt pluća, razne upale.

Ne sadrži holesterol i ima veoma malo zasićenih masti. Sadrži veliku količinu gvožđa i vlakana, folne kiseline, vitamina C, B6 i B9.

Koristi za zdravlje čoveka su:

  • Umanjuje rizik od kardiovaskulanih bolesti.
  • Umanjuje apsorpciju holesterola u telu.
  • Kontroliše dijabetes i hipertenziju.
  • Umanjuje mogućnost dobijanja hemoroida.
  • Reguliše varenje hrane.
  • Jača kosti.
  • Ima pozitivne efekte za kožu i vid.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *