Kamen u bubregu

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu nastaje grudvanjem peska kojeg čine pomešani minerali – pesak može biti porekla kalcijum – oksalata, kristala mokraćne kiseline, može nastati prevelikim izlučivanjem fosfora mokraćom ili usled prisustva cistinskih kristala u urinu.

U zavisnosti od porekla, pesak u bubrezima se leči drugačije, a menjanje režima ishrane doprinosi odličnoj prognozi i brzom uklanjanju peska, pa i kamena iz bubrega.

Ostali faktori rizika za nastanak peska u bubrezima jesu nedovoljna hidracija – unošenje manje od 1, 5 litara vode dnevno, genetska predispozicija (ukoliko jedan član uže porodice, takođe, ima pesak u bubregu), kao i učestale infekcije genitalnih organa koje se mogu proširiti na bubreg ushodnim putem.

Simptomi nastanka peska u bubrezima

Za razliku od nastanka kamena u bubregu, pesak obično ne daje simptome zbog kojih bi se neko obratio lekaru. Štaviše, pesak se uglavnom slučajno otkrije prilikom uzimanja urina za laboratorijska ispitivanja.

Ukoliko dođe do prevelikog nakupljanja peska u bubregu, simptom koji se može javiti jeste bol usled iritiranja sluzokože mokraćnih puteva oštrim zrncima.

Ukoliko od peska nastane kamen, simptomi su mnogo prisutniji, osobe često navode da je bol koji su osetili prilikom mokrenja “najjači bol koji postoji” a razlog tome je prolazak kamena (koji može da ima značajne dimenzije ) kroz uske mokraćne puteve. Bol koji se tada javlja se označava kao “bubrežna kolika” i širi se na donji deo leđa, na stomak i na noge, bol je jak i na skali od 1 do 10, osobe navode da je bol bio jačine 10.

Čajevi za pesak u bubrezima

Unošenje tečnosti u organizam predstavlja ključno rešenje u borbi protiv peska u bubregu. Pored unošenja vode, čajevi pripremljeni od lekovitog bilja koje deluje blagotvorno na mokraćne puteve je pun pogodak!

Čaj možete konzumirati pijenjem više puta dnevno, od čaja možete pripremiti i relaksirajuće kupke koje će stimulisati rad mokraćnih puteva.

U standardnu kupku možete ubaciti čaj od rastavića. Rastavić ima odlično diuretično dejstvo, pomaže uklanjanju otpadnih materija i toksina iz organizma mokrenjem, bez gubljenja značajnih supstanci, vitamina i minerala. Rastavić pomaže i u jačanju pluća, smanjivanju otoka i jačanju zglobova i mišića.

Čaj koji možete pripremiti lako jeste čaj od čička.

Čaj od čička se priprema tako što se 2 kašičice mlevenog čička pomešaju sa pola litra ključale vode. Nakon što ovaj čaj odstoji oko 15 minuta, spreman je za piće.

Čaj od kukuruzne svile se takođe koristi kod postojanja peska u bubregu i mokraćnim putevima. Za pripremanje ovog čaja Vam je potrebno 100 grama kukuruzne svile i 1 litar ključale vode. Nakon što se kukuruzna svila ubaci u ključalu vodu, ostavi se pola sata da odstoji a zatim servira i pije.

Čaj od peršuna ćete pripremiti tako što ćete 100 grama korena peršuna ubaciti u 1 litar ključale vode, ostaviti pola sata da odstoji, a zatim konzumirati nekoliko puta dnevno.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × four =