Kako lečiti artritis

Artritis je zapravo uopšteni izraz za oko stotinu oboljenja koja izazivaju ili zapaljenja vezivnog tkiva ili degeneraciju zglobne hrskavice. Hrskavica je supstanca koja oblaže zglobove. Ona sprečava da se završeci kostiju trljaju jedni o druge i omogućava zglobovima da se lako pokreću. Kad se hrskavica istroši, kosti postanu ogoljene, što rezultuje bolovima, ukočenošću i oticanjem zglobova. Mada su gotovo svi oblici artritisa povezani sa starenjem, ova bolest može da pogodi i one veoma mlade.

Dva najčešća oblika artritisa jesu osteoartritis i reumatoidni artritis. Iako i jedan i drugi kao posledicu imaju uništene zglobove, to su zapravo dve različite bolesti.

Osteoartritis je takođe poznat i kao degenerativni artritis, ili, popularnije, habanje usled upotrebe. On može da napadne sve zglobove, ili samo neke od njih. Simptomi uključuju jutarnju ukočenost, koja obično nestaje oko pola sata nakon ustajanja, i naticanje i bolove u zglobovima (naročito prstiju).

Kod reumatoidnog artritisa, upala zahvata ‘sinovium’, unutrašnju oblogu kapsule u kojoj leži zglob. Sinovium raste i na taj način uništava hrskavicu, kost i okolne strukture. Široko rasprostranjen upalni proces prenosi se i na okolna tkiva, kao što su krvni sudovi, koža, nervi i mišići. Rezultat svega su bolni zglobovi, smanjena pokretljivost i opšte osećanje bola i depresije.

Kako lečiti artritis

Kapsaicin – Aktivni je sastojak kajenske paprike, ploda grmolike tropske biljke sa latinskim nazivom Capsicum annuum. Najdelotvorniji je kada se u vidu kreme nanosi na bolne zglobove onih koji pate od artritisa.

Eukaliptusovo ulje – Ulje eukaliptusa se utrljava u kožu i na taj način ublažava bolove prouzrokovane artritisom. Eukaliptus pojačava cirkulaciju na tom području i tako izaziva osećanje toplote.

Bromelain – Dobiva se iz ananasa i odavno je poznat kao dobro prirodno sredstvo protiv upala. Klinička ispitivanja su pokazala da on smanjuje potrebu za kortikosteroidima, koji se često prepisuju i za osteoartritis i reumatoidni artritis. Mada su kortikosteroidi nesumnjivo veoma delotvorni u ublažavanju bolova i zapaljenja, nisu oslobođeni propratnih pojava među kojima su i neke potencijalno veoma ozbiljne, kao što je povišen krvni pritisak, povišen holesterol i osteoporoza. U svakom slučaju je dobro isprobati svaki prirodan i bezbedan lek koji smanjuje potrebu za kortikosteroidima, kao što je to slučaj sa bromelainom.

Kora bele vrbe – Ova biljka sadrži salicin, jedinjenje od kojeg je sintetizovan aspirin. Slično aspirinu, kora bele vrbe ima antiinflamatorna svojstva, ali, za razliku od aspirina, sadrži i tanine, koji imaju blagotvorno dejstvo na želudac.

Biljni sastojci  Migresan ® kapsulaimaju povoljno delovanje  u  profilaksi migrene i ublažavanju  raznih  vrsta bolova. Redovna upotreba preparata dovodi do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava: jačine i dužine napada, muke, povraćanja itd.

Kako je kliničkim studijama potvrđeno antiinflamatorno, analgetično i spazmolitično delovanje ekstrakta povratića, Migresan ® kapsulese osim u profilaksi migrene, preporučuju i kod prehlada, inflamacija, reumatoidnog artritisa, psorijaze, zubobolje, menstrualnih bolova i astme.