Jesenje namirnice za jačanje imuniteta
Opskrbite se namirnicama za jačanje imuniteta i uživajte u ukusu jeseni!
Jabuke
Slatke ili kisele, jabuke su rajski plodovi koji su dobrodošli na svakom jelovniku. Možete ih jesti za doručak, ručak i večeru, cediti za sok, usitniti za frape… Bezbroj je mogućnosti, baš kao što je i bezbroj zdravstvenih dobrobiti koje one donose.
Jabuke dobro operite i obavezno ih jedite s korom – tu se skriva najviše flavonoida koji se brinu o zdravlju našeg srca. Osim što štite zube od karijesa i kamenca, one sprečavaju začepljenje krvnih sudova, te se na taj način “brinu” za zdravlje srca. Naučnici objašnjavaju kako fitokemikalije iz jabuka smanjuju rizik od raka dojke, pluća, prostate, gušterače i sličnih vrsta karcinoma koji se pojavljuju u probavnom traktu.
Karfiol
Ova kupusasta biljka specifičnog je ukusa – ili je volite ili ne. Karfiol gotovo da nema masti, sadrži vrlo malo ugljenih hidrata i kalorija, a sadrži fitonutrijente.
Odlična je zamena za krompir na vašem tanjiru. Sličnog je ukusa, ali sadrži puno manje kalorija i više hranljivih sastojaka.
Bundeva
S dolaskom hladnijih dana, bundeve su neizostavan deo naše ishrane, bilo u obliku čorbe, pečene kao prilog glavnom jelu ili kao slani desert…
Bundeve obiluju antioksidansima i betakarotenima, koji joj daju specifičnu narandžastu boju, a naročito je bogata vitaminima C i E. Njeni lekoviti sastojci smanjuju rizik od karcinoma, srčanih bolesti, katarakte i moždanog udara, a odlično se pokazala i kod hemoroida i zatvora. Osim toga, bundeva je korisna i za smanjenje stresa jer pospešuje san. Dobra vest je da 100 grama bundeve sadrži samo 32 kalorije.
Prokelj
Prokelj spada u popularnije zeleno lisnato povrće zbog svoje neodoljive “male prirode”. Donosi osvežavajuću kombinaciju gorčine i blagog ukusa, stoga ga kombinujte s jelom koje ima izražen ukus, ili prelivom od balzamiko sirćeta.
Obiluje betakarotenom, vitamina C i K, kalcijumom, fosforom, kalijumom i folacinom koji sagoreva loš holesterol. Ako želite da zadržate sve ove nutrijente, prokelj kuvajte kratko, a vodi za kuvanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike.
Kako je prokelj bogat folatima i gvožđem, mogu ga konzumirati i trudnice. Na pijacama je dostupan od septembra do marta.