Evo kako se rešiti bolova u zglobovima

bolovi u zglobovima

Bolovi u zglobovima mogu biti izazvani nizom problema, kao što su osteoartritis, reumatoidni artritis, iščašenje i istegnuće ili bilo koja druga povreda koja utiče na ligamente i hrskavicu koja okružuje zglob.

Može se pojaviti u bilo kojem delu tela, ali je najčešći u kolenima, ramenima i kukovima, a bol može da varira od blagog do oštrog i mogu ga pratiti oticanje i krutost.

Zapaljenje izazivaju kako akutni, tako i hronični bol, a razumevanje šta zapaljenje znači je od ključnog značaja za njegovo smanjenje i samim tim i poboljšanje zdravstvenog stanja. Postoje dve vrste zapaljenja – primarno i sekundarno.

Primarno zapaljenje je prirodan proces u ljudskom telu i ono uključuje uklanjanje toksina i izgradnju ćelija. Javlja se svaki dan i ne izaziva bol, te se i samo telo oporavlja lako. Međutim, veći problem jeste kada je pojavi sekundarno zapaljenje koje prate bolovi i oticanje. Naše telo koristi bol kao način da nam kaže da nešto u organizmu nije u redu i da mu je potrebna dodatna pažnja i nega.

Neki se okreću lekovima kako bi ublažili bolove, ali postoje i odlični prirodni lekovi protiv bolova u zglobovima kao što su suplementi, promena ishrane, ali i brojni drugi od kojih ćemo vam nekolicinu predstaviti u nastavku.

 

Masaža

Terapija masažom pomaže u olakšanju bolova tako što popravlja cirkulaciju i ublažava zapaljenje. U stvari, nekoliko istraživanja je pokazalo da regularna masaža može da ublaži bol, ukočenost i smanjenu pokretljivost u zglobovima. Ukoliko se sami masirate, znajte da za to možete koristiti kokosovo, maslinovo ili ulje belog luka, za što bolje efekte. Nemojte previše pritiskati bolno mesto, već sve radite laganim pokretima.

Spavanje

San je ključan za dobro zdravlje, ali i izgled. Dok spavamo, naše telo obnavlja samo sebe. Sekundarna zapaljenja su veoma česta kod onih ljudi koji ne spavaju dovoljno.

Omega 3 masne kiseline

Ove esencijalne masne kiseline stimulišu primarne zapaljenske funkcije i čine da naše telo bude efikasnije. Omega 3 masne kiseline je lako naći i unositi kako kroz ishranu – najviše ih ima u ribi, a možete ih unositi i kroz suplemente.

Vežbanje

Ukočeni mišići mogu da izazovu i bol u zglobovima u drugim delovima tela. Na primer, tenzija u mišićima nogu može da proizvede dodatni stres na kolena i kukove, dok će vežbanje ojačati i istegnuti pogođene mišiće, tako smanjujući bol i zapanjenje. Što su jači mišići i zglobovi, to se više smanjuje mogućnost stvaranja budućih povreda.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće smanjuje bolove u zglobovima tako što eliminiše nakupljene toksine iz zglobova i povezujućih tkiva. Zbog svog alkalnog efekta, posebno je korisno za one koji pate od artritisa. Pored toga je bogat mineralima kao što su magnezijum, kalcijum, fosfor i kalijum. Možete pomešati tri kafene kašike organskog jabukovog sirćeta sa vodom i dodati malo meda. Najbolji efekti su ukoliko ovaj napitak pijete dva do tri puta dnevno pre obroka. Čak i kada zalečite bolove, možete nastaviti da pijete ovo piće jer je dobro za celokupno zdravlje. Osim oralnog načina upotrebe, jabukovo sirće možete naneti i na pogođenu oblast. Pomešajte jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta i maslinovog ulja i trljajte svakodnevno dok ne uklonite bol.

Gubitak telesne težine

Ukoliko ste nekada imali prekomernu kilažu, sigurno vam je poznato koliki to pritisak stvara na kosti i zglobove. Ako patite od bolesti kostiju kao što je osteoporoza, gojaznost može samo da ubrza bolest. Međutim, samo skidanje nekoliko kilograma može da olakša bol i da spreči stvaranje budućih problema.

Kupanje u epsom soli

Ovo je klasičan lek za bilo koji bol u mišićima ili zglobovima. Bogati magnezijumom i sulfatima, epsom soli su lako apsorbovane kroz kožu i tako obezbeđuju lako olakšanje i umanjuju zapaljenja. Dodajte dve šolje epsom soli u toplu vodu i ležite u njoj bar dvadeset minuta. Sa druge strane, so možete naneti i direkno na kožu, a možete je i mešati sa lavandom i drugim esencijalnim uljima.

Bolovi u kukovima

Da li ste znali da je kuk najveći zglob u ljudskom telu? Ove kosti su formirane tako da su izdržljive na telesnu masu i ponavljanje pokreta.

Bilo da koristite kuk tokom trčanja ili hodanja, hrskavica je tu da što više smanji trenje i spreči nastanak potencijalnih oštećenja.

Iako deluje čvrst i neuništiv, zapravo nije tako. Tokom procesa starenja i mnogo kretanja hrskavica amortizuje, tako da postoji mogućnost od oštećenja. Ako su se oštetili mišići i vezivno tkivo, kuk je podložan napuknućima ili se lakše ozleđuje.

Osim artritisa, preloma i u najgorem slučaju dobijanju raka, postoji još nekoliko uzroka koji dovode do oslabljenje, a možda i onemogućene funkcije kukova:

Burzitis je stanje upala malih jastučića koji su zaduženi za zaštitu mišića i sprečavanje oštećenja prilikom ponavljanja pokreta i učestalog kretanja.

Avaskularna nekroza se javlja kad je umanjen dotok krvi na području kuka, a dešava se proces odumiranja koštanog tkiva. Do ove pojave dolazi zbog prekomerne upotrebe steroida, zbog fraktura i dislokacije kuka.

Bol možete osećati na području:

  • bedara,
  • unutrašnjosti kuka,
  • prepona,
  • spoljašnjeg dela kuka,
  • stražnjice.

Moguće je da se bol sa leđa spusti na donje delove tela, ali da se radi o bolu kuka znaćete ukoliko se javi intenzivnija bol tokom bavljenja neke aktivnosti.