Endometrioza – simptomi i prirodno lečenje

Endometrioza se manifestuje u vidu žarišta materične sluzokože (endometrijuma) izvan svog normalnog ležišta, dakle, na različitim mestima u maloj karlici i njenim organima. Značajno je da ovo tkivo prati, kao i normalna materična sluzokoža, sve promene koje se događaju u menstrualnom ciklusu. Prvo se povećava, a zatim i krvari u vreme menstruacije. Opisane promene možda i ne bi bile naročito opasne, da ne stvaraju značajno lokalno zapaljenje.

Endometrioza može uzrokovati bol, a ponekad i otoke, posebno tokom menstrualnog ciklusa. Mogu se pojaviti i problemi sa plodnošću, ali srećom postoje vrlo efektivni tretmani za lečenje.

SIMPTOMI

Kad se pojave, simptomi endometrioze mogu da zavaraju dijagnozu pa da se pomisli na neke druge bolesti, poput infekcija bubrega ili urinarnog trakta, celijakije i upale slepog creva. Zbog toga je vrlo bitno uspostaviti tačnu dijagnozu. Najčešči simptom je snažan bol u karlici, bolne menstuacije, kao i bol tokom polnog odnosa. Endometrioza jajnika kod pojedinih osoba se manifestuje kao prilično neodređen, ali veoma intenzivan i proširen bol.

Na endometriozu se može posumnjati i ukoliko se primete neki od sledećih simptoma, kao što su bol u krstima, bol u vreme ovulacije, bol u crevima, obilno krvarenje i umor. Priraslice se često povezuju sa endometriozom i prema tipu i lokaciji priraslica bol može varirati od blagog do jakog. Bol može uzrokovati tenzija u depozitima endometrioze, pritiska od endometrijalnih cisti ili od priraslica koje pritiskaju i vuku organe. Bol može biti izazvan određenim položajima ili aktivnostima i ometati vas u svakodnevnom životu.

Uzroci Endometrioze

Nije tačno utvrđeno zašto endometrioza jajnika nastaje ali postoji nekoliko mogućih uzroka. Kada se krv s delovima endometrijuma vraća se kroz jajovode nazad u matericu, prekomerno lučenje estrogena kao posledica gojaznosti ili menstruacije u ranom životnom dobu, oslabljen imunološki sistem, koji ne može uništiti endometrijalno tkivo van materične šupljine, ukoliko često koristite vaginalne tampone tokom menstruacije, ukoliko imajte u porodici nekog ko je imao endometriozu su samo jedni od potencijalnih faktora rizika ovog oboljenja od kojeg pate milioni žena širom sveta.

Endometrijum se u tom slučaju, u formi izraslina, čvorića ili cista različitih boja, veličina i oblika, može javiti na površini ili vezama materice, u jajnicima, jajovodu u mokraćnoj bešici, na trbušnoj maramici uz bočni karlični zid, a ređe na organima van male karlice.

Prirodno protiv Endometrioze

Prirodna medicina preporučuje obloge od ricinusovog ulja na donjem delu stomaka tri puta nedeljno u trajanju od jednog sata, promene u ishrani i upotrebu prirodnog progesterona. Važno je da znate i da estrogen pogoršava njene simptome.

Redovna fizička aktivnost sniziće prekomernu koncentraciju estrogena. Većina ljudi upoznata je s činjenicom kako kod sportistkinja koje se intenzivno bave sportom, prevelika telesna aktivnost toliko snizi nivo estrogena da dolazi do potpunog izostanka menstuacije.

U slučaju endometrioze se ne zagovara sportska aktivnost koja će izazvati ovakav učinak, nego redovna, umerena vežba koja je vrlo korisna i pomaže telu u procesu oslobađanja viška estrogena.

Floravitex kapi

Floravitex kapi pomažu kod hormonskih poremećaja među koje svakako spada cistična hormonska hiperplazija endometrijuma (endometrioza), ovulaciono krvarenje, anovulatorna krvarenja i hipotireoidizam.

Od ginekoloških oboljenja koja izazivaju krvarenja izvan menstrualnog ciklusa najčešća su: cervikalna i endometrijalna polipoza, submukozni miomi, karcinom i sarkom cerviksa, materice i jajovoda, endometritis (posle abortusa, tuberkulozni ili izazvan stenozom cerviksa).