Ehinacea protiv herpesa

Većina nas je u nekom razdoblju života izložen virusu herpesa, ali ne razvije se kod svakog klinička infekcija. Izbijanje herpesa se može sprečiti jačanjem imunološkog sistema, a u tome mogu pomoći prirodna sredstva.

Ulje čajevca

Ulje čajevca pokazalo je antimikrobno delovanje protiv herpes simplex virusa. Ovo ulje smanjuje vreme trajanja infekcije s 12 na devet dana.

Pčelinji propolis

Propolis ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Deluje protivupalno i anestetiči, ali je i stimulator obrambenih snaga. Flavonoidi u pčelinjem propolisu deluju antioksidativno i pomažu u borbi protiv infekcija i jačanju imunološkog sistema. In vitro, naučnici su otkrili da 0,5-procentni rastvor ekstrakta propolisa izaziva 50 posto inhibicije herpes simplex virusa.

Cink i vitamin C

Klinička istraživanja pokazuju da cink i vitamin C, uzeti oralno, mogu smanjiti simptome herpesa. Vitamin C povećava nivo glutationa, proteina koji služi izgradnji aminokiseline koja snažno deluje protiv virusa. Spoljna primena rastvora cink sulfata takođe se pokazala delotvornom i za ublažavanje simptoma i za sprečavanje ponovnog pojavljivanja herpesa.

L-Lizin

L-Lizin guši aminokiselinu arginin, koja podstiče rast virusa. L-Lizin je esencijalna aminokiselina koju ljudsko telo ne proizvodi samostalno. Lizin može pomoći u smanjenju broja ponavljanja infekcije i skratiti trajanje izbijanja.
Uzimajući lizin kao dodatak (jedan do tri grama dnevno) ili uzimajući više lizina u ishrani (iz namirnica kao što su meso: piletina, ćuretina, riba, pogotovo sardine, jaja, jogurt i sveže mahunarke) može ubrzati vreme oporavka.
Takođe je potrebno u ishrani smanjiti namirnice koje su bogate argininom (kao što su kafa, čokolada, orašasti plodovi i semenke, luk, beli luk i citrusno voće).

Echinacea

Brojna istraživanja su dokazala su reputaciju ehinacee kao imunostimulansa. Ona pospešuje zaceljenje tkiva i sprečava nastajanje većih ožiljaka. Deluje antivirusno protiv herpes simplexa.

Aktivni sastojci ehinacee kapi pomažu ublažavanju tegoba koje prate: bakterijske i virusne infekcije disajnih organa (prehlada, bolesti grla, promuklost, grip, bronhitis, sinuzitis, kašalj, otežano disanje, astma), herpes simplex, urogenitalne infekcije i pad imuniteta, kao posledice stresa.