Bolovi u leđima i kukovima

Bolovi u leđima i kukovima

Bol u kukovima može nastati posle povreda, ali su jako značajni i bolovi koji nastaju spontano i u starosti. Kod starijih ljudi, oštećene kosti i mišići koji čine zglob kuka funkcionalnim nemaju mogućnost potpunog oporavka.

Simptomi

Simptomi koji se javljaju kod obolelih kukova i krsta najčešće zavise od uzroka koji je izazvao bolove. Najčešće se javljaju:

  • bol u zglobovima
  • bol u preponama
  • nemogućnost punog pokreta u zglobu kuka
  • porast temperature u predelu kuka
  • otečenost u predelu kuka
  • prevelika osetljivost kuka na najmanju povredu
  • nemogućnost spavanja na strani obolelog kuka
  • bol u krstima koji se popušta posle odmora, koji može i pogoršati sam bol

Simptomi mogu biti jako blagi pa sve do ozbiljnih bolova koji narušavaju normalno funkcionisanje osobe.

Uzroci bolova u kukovima i nogama

Predeo zgloba kuka je prostor u kome postoji minimalna količina tečnosti koja predstavlja prirodni lubrikant za pokrete u zglobu kuka. Svaka bolest ili povreda koja uzrokuje zapaljenje zgloba kuka, napuniće ovaj prostor tečnošću ili krvlju, zategnuće kapsulu zgloba i prouzrokovaće veliki bol.

Najčešći uzrok bola u kukovima jeste artritis, koji se javlja u svim starosnim dobima u oba pola. Glavni uzrok nastanka artritisa jeste genetska predispozicija. Kod žena kojima je utvrđen osteoartritis često se javljaju probadajući bolovi u zglobu kuka.

Značajan uzrok bola jeste i osteoporoza. Žene sa osteoporozom su sklone padovima, tako da je bol nastao u isto vreme i propadanjem koštanog tkiva a i povredom.

Upala tetiva i burzi zgloba kuka prouzrokuje jak bol u zglobu kuka. Zapaljenje najčešće nastaje kod sportista.

Bolove mogu davati i onkološka stanja: tumori u poslednjem stadijumu koji daju metastaze u kostima, tumori samih kostiju, leukemija.

Ginekološki problemi, kao što je endometrioza, mogu davati bolove u zglobu kuka i u nogama zbog blizine karlice vršenjem pritiska na kosti, tetive i mišiće.

Bolovi u zglobu kuka i nogama mogu da se jave i posredno, tj., širenjem bola iz nekog drugog predela. U trudnoći često dolazi do bolova u zglobu kuka zbog oštećenja kožnog femoralnog nerva. Osobe koje imaju kilu često osećaju bol u kukovima zbog pritiska kile na zglobove.

Bol u donjem delu kičme

Posebno stanje u medicini koji stvara bolove donjem delu kičme, preko kukova, celom dužinom noge do malog prsta jeste lumbalna diskus hernija. Ona nastaje zbog uklještenja nervnog korena u kičmenom stubu između 2 pršljena. Diskus hernija se javlja najčešće kod starijih osoba, žene su nešto sklonije razvoju. Dizanje teških stvari, loše držanje pri sedenju, nepravilan položaj tela pri hodu ali i nagli pokreti u predelu kičmenog stuba mogu da izazovu ovo uklještenje.

Interesantno je da se pacijent uglavnom ne obrati lekaru kada oseti bol u stopalu jer se često bol u stopalu pogrešno posmatra kao bol zbog fizičke aktivnosti. Zapravo, bol u stopalu se često širi putanjom od kičmenog stuba upravo zbog diskus hernije.

Pored bola u stopalu, simptomi diskus hernije jesu i slabost i bol u mišićima, bol u preponama, ukočenost mišića i osećaj kao da noga trne.

Ukoliko se povredi donji deo kičme, često se javlja i tup, iznenadni bol u predelu kičme. Ovaj bol može da se prouzrokuje ukoliko pacijent sa povredom diže nešto teško pa čak i bezazlena aktivnost kao što je kijanje.

Bol u leđima

Bolovi i ukočenost u leđima najčešće su reumatske bolesti kod nas. Ove tegobe naročito su izražene u proleće, kada se vremenske prilike često smenjuju.

Ono što karakteriše bol u leđima jeste da kod polovine nestane nakon nekoliko dana. Bolovi u leđima koje najčešće prati žiganje duž cele noge, u narodu su poznatiji kao išijas (ili stručno, lumbalni sindrom).

Bol u leđima se uglavnom javlja nakon podizanja teškog tereta, međutim, on nastaje na temelju već oštećene kičme. Osnovna zabluda jeste da osoba koja oseti bolove legne da se odmori. Pri bolu u leđima, ležanje može samo još više da naškodi jer slabi mišiće a kičma se i dalje pokrene nepravilno.

Terapija bola u leđima se uglavnom ne sprovodi jer kod 70% pacijenata bol nestane sam od sebe, ali, ukoliko je išijas uznapredovao, prepisuju se lekovi protiv bolova i vežbe za učvršćivanje mišića oko kičme.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 + 13 =