Akutni i hronični bronhitis – simptomi i lečenje

bronhitis

Akutni i hronični bronhitis se definišu kao zapanjenje bronhija, koje dovodi do njihovog oticanja, što opet dalje vodi u otežano disanje. U zavisnosti od trajanja bolesti, te kliničke slike govori se o akutnom ili hroničnom bronhitisu.
Uzrok pojave bronhitisa može biti virus ili bakterija.

Uzevši u obzir da akutni i hronični bronhitis nastaju kada organizam ne uspeva da se izbori protiv virusa ili bakterija sa kojima dolazi u dodir, sasvim je jasno da je za adekvatno lečenje neophodno jačati njegove odbrambene snage. A to je najbolje učiniti pomoću različitih namirnica koje dokazano utiču na poboljšanje imuniteta. Zato se savetuje, uz adekvatnu terapiju za lečenje akutnog, odnosno hroničnog bronhitisa unositi prvenstveno veću količinu namirnica bogatih vitaminom C, a to se posebno odnosi na limun, kivi, pomorandže i grejpfrut, koji su jedan od najboljih izvora ovog vitamina. Takođe, preporučljivo je unositi i med, propolis i mnoga druga prirodna sredstva koja dokazano utiču na jačanje organizma.

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis najčešće nastaje usled dodira sa nekim virusom, mada se u pojedinim slučajevima može tražiti uzrok i među bakterijama.

U većini slučajeva, akutni bronhitis ne izaziva nikakve komplikacije, ukoliko se lečenju pristupi na vreme i ukoliko se ono sprovodi na adekvatan način.

Akutni bronhitis simptomi

Simptomi akutnog bronhitisa su povišena temperatura tela, bol u grlu i mišićima i opšta slabost organizma. Najčešće je u početnom stadijumu bolesti prisutan i suvi, nadražajni kašalj, koji može biti praćen i sekretom u pojedinim slučajevima.

Čak i nakon uspešnog lečenja akutnog bronhitisa, može se dogoditi da simptomi potraju, a tu se prvenstveno misli na kašalj, koji u ovom slučaju može trajati i nekoliko nedelja po prestanku simptoma bronhitisa.

Akutni bronhitis lečenje

Lečenje akutnog bronhitisa najčešće ne zahteva terapiju medikamentima, osim ako nije prisutna i bakterijska infekcija. U tom slučaju je neophodno korišćenje antibiotika, ali se nikako ne savetuje koristiti ih na sopstvenu ruku, već isključivo prema savetu lekara koji je upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem.

Najčešće, lečenje ove vrste bronhitisa podrazumeva pojačan unos tečnosti, odnosno toplih napitaka, a najbolje toplih limunada i biljnih čajeva zaslađenih medom, te uzimanje odgovarajućih medikamenata za snižavanje povišene temperature, ukoliko je prisutna. Takođe, preporuka je da se koriste adekvatna sredstva, po mogućstvu prirodna koja će omogućiti da vazduh u prostoriji u kojoj boravite bude vlažniji, čime ćete u velikoj meri olakšati tegobe sa disanjem.

Hronični bronhitis

Hronični bronhitis nastaje u slučajevima kada se javi akutni bronhitis koji se ne leči na adekvatan način. Smatra se da osoba boluje od ovog vida bronhitisa ukoliko oboli dva puta uzastopno tokom dve godine od hroničnog bronhitisa.

Hronični bronhitis simptomi

Simptomi hroničnog bronhitisa su vrlo slični simptomima akutnog bronhitisa, stim što su mnogo izraženiji. Vrlo često se javlja i takozvana opstrukcija, koja izaziva otežano disanje. U izuzetno teškim stadijumima hroničnog bronhitisa simptomi mogu ukazivati i na emfizem, koji prati teško disanje.

Hronični bronhitis lečenje

Da bi se pristupilo adekvatnom lečenju hroničnog bronhitisa neophodno je svakako izbegavati mesta koja su poznata po klimi koja ne pogoduje obolelima od ove bolseti, te izbaciti iz upotrebe duvan.

Najbolji način lečenja hroničnog bronhitisa jeste boravak u mestima koja su poznata kao lekovita za bronhije i pluća, kao što su takozvane vazdušne banje kojih ima dosta i u našoj zemlji, te na boravak u mestima koja se nalaze na primorju, uzevši u obzir da je morski vazduh izuzetno dobro prirodno sredstvo za lečenje bronhitisa.

Valechin® kapi

bronhitisZahvaljujući aktivnim sastojcima ehinacee, koji poseduju antibakterijsko i antivirusno delovanje, Valechin® kapi pomažu ublažavanju tegoba koje prate: bakterijske i virusne infekcije disajnih organa (prehlada, bolesti grla, promuklost, grip, bronhitis, sinuzitis, kašalj, otežano disanje, astma), herpes simplex, urogenitalne infekcije i pad imuniteta, kao posledice stresa.