Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je bolest sa kojom se susreće veliki broj žena, a koja dovodi do neravnoteže polnih hormona. Može uzrokovati probleme sa mesečnim ciklusom i poteškoće s trudnoćom. Sindrom policističnih jajnika takođe može uzrokovati neželjene promene u izgledu.

Osim toga jajnici su obično dvostruko veći od normalnih, napete sivobele površine ispod koje se u kori nalaze cistice veličine od 5 do 15 mm. Procenjuje se da pet do 10 odsto žena u plodnom razdoblju boluje od ove bolesti.

Kako se uspostavlja dijagnoza policističnih jajnika?

Dijagnoza policističnih jajnika se postavlja kombinacijom kliničkih, ultrazvučnih i laboratorijskih nalaza hormona. Klinički nalazi obuhvataju informacije o simptomima žene, njenim ranijim i porodičnim bolestima, te pregledom.
Ipak, za postavljanje sigurne dijagnoze najpouzdaniji je ultrazvučni pregled. Transvaginalnim ultrazvukom (ultrazvučni pregled sondom) pouzdano se mogu izmeriti i analizirati detalji u jajniku.

Koji su simptomi policističnih jajnika?

Simptomi koji mogu da ukazuju na policistične jajnike su:

  • smanjen broj menstruacija ili njihov izostanak
  • nakupljanje masnog tkiva u predelu stomaka ( tzv. muški tip debljine)
  • pojačana dlakavost
  • akne
  • opadanje kose
  • masna koža
  • gojaznost

Kako se leče policistični jajnici?

Pristupi lečenju policističnih jajnika su različiti jer se razlikuju i simptomi od žene do žene. Ipak, ukoliko imate policistične jajnike i želite da ostanete u drugom stanju, najglavnije je da smanjite telesnu težinu. Dokazano je da smanjenje mase od 5 odsto može dovesti do normalizacije menstrualnog ciklusa i ponovnog uspostavljanja ovulacije, čime se povećava plodnost. Uz to treba da povećate fizičku aktivnost, prestanete da pušite i pijete alkohol.

Policistični jajnici – prirodno lečenje

Kako biste doveli nivo hormona u red i tako podstaknuli ovulaciju možete se poslužiti prirodnim preparatima koji gotovo nikada ne zakazuju. Jedino što je potrebno je čekati da počnu delovati. Pijte čajeve – jednostavni su za pripremu, prihvatljivih cena i najbolje deluju.

  • Čajevi za plodnost: kopriva, kadulja, stolisnik i anđelika.
  • Čajevi protiv stresa: matičnjak, lavanda, kamilica i odoljen.
  • Progesteronske biljke: sladić i konopljika.
  • Dodatno vam mogu pomoći biljke poput komorača, anisa, crvene deteline i hmelja.
  • Za smanjivanje simptoma policističnih jajnika, regulaciju hormona i povećavanje plodnosti možete konzumirati biljne kapi od nevena, koprive, konopljike, sladića, kopra ili semena šargarepe. Dnevno se u proseku konzumira oko 100-150 kapi koje se razređuju u čaju ili vodi.
  • U zemljama Dalekog Istoka se ženama koje ne mogu zatrudneti, poslužuje cimet u prahu. Neke žene su odabrale princip stavljanja cimeta u prahu na žvakaću gumu – kako bi cimet tokom dana mogao kružiti organizmom. Ako vam se ova mogućnost ne sviđa, biće dovoljno tokom dana nekoliko puta jednostavno razmazati cimet po desnima.
  • Za mazanje donjeg dela trbuha možete koristiti posebne kapi na bazi muškatne kadulja, lavande, bademovog i čempresovog ulja. Terapiju kapima treba koristiti otprilike 6 meseci.
  • Kako biste pojačali delovanje prirodnih lekova – potrebno je uvesti promene u ishrani. Pokušajte iz ishrane izbaciti velike količine ugljenih hidrata.
  • Integralne žitarice nastojte konzumirati u umerenim količinama. Jelovnik bi vam se trebao sastojati od morske i rečne ribe, sezonskog voća i povrća, piletine, jaja i biljnog mleka. Pojačajte unos tečnosti – posebno vode.

KAPI VIRKA

U cilju očuvanja zdravlja, preporučuje se kod različitih ginekoloških oboljenja (krvarenja, poremećaji menstrualnog ciklusa, endometrioze, ciste, sindrom policističnih jajnika, različite hiperplazije tkiva, polipi, miomi i kancer, prolaps uterusa i genitourinarne infekcije).

Virak ima tonizirajući efekat na mišiće reproduktivnog trakta, tako da se tradicionalno preporučivao da spreči pobačaj ili za jačanje mišića posle pobačaja, porođaja ili prekida trudnoće.

Kapi Virka se preporučuje takođe  kod neplodnosti u kombinaciji sa drugim biljkama kao što su konopljika (AGNI-CASTI FRUCTUS) i dr. Pomaže i ublažava tegobe koje prate menopauzu.