Zaštitite srce na prirodan način

Zaštitite srce na prirodan način

Kada nastanu, bolesti srca traju celog života, a ako pacijent ne promeni dnevne navike, dolazi do pogoršanja stanja. Može se učiniti mnogo toga da uopšte ne dođe do bolesti. Ukoliko neko i oboli, bolest ipak može da se kontroliše, da se spreči prvi ili drugi srčani udar i da se poveća šansa za dug i vitalan život.

Želite da vaše srce bude zdravo? Iako vam to možda izgleda nemoguće, činjenica je da možete da učinite mnogo za svoje zdravlje – promenite način ishrane, i već za 50 odsto smanjićete šansu da obolite.

Smanjite unos loših masnoća i holesterola

Od svih načina na koji možete da zaštitite srce, ovaj je najvažniji. Smanjite unos zasićenih masti i smanjićete nivo holesterola i triglicerida u krvi, koji stvaraju naslage na krvnim sudovima i povećavaju šansu za srčani i moždani udar.

Međutim, to ne znači da treba potpuno da izbacite masti iz ishrane. Samo zasićene masnoće loše utiču na srce, ostale vrste imaju pozitivan efekat. Monozasićene masti smanjuju količinu holesterola u krvi i blagotvorno utiču na srce.

Najbolji način da smanjite unos zasićenih masti jeste da smanjite količinu margarina, putera i ulja koju upotrebljavate za pripremu hrane. Koristite manje masne zamene, na primer maslinovo ulje umesto suncokretovog, ili soft margarin umesto običnog.

Integralne žitarice

Da biste koristili više namirnica napravljenih od celog zrna žitarice, kupujte crni hleb, koristite smeđi pirinač, integralno testo i mekinje za ljudsku ishranu.

Namirnice pravljene od integralnog brašna pune su vitamina, minerala i vlakana. Klice, koje snižavaju nivo holesterola u krvi, možete da koristite samlevene kao dodatak ishrani.

Voće i povrće

Nije tako teško uvrstiti voće i povrće u svakodnevnu ishranu, kao što vam se možda čini. Jednostavno voće držite u činiji na vidnom mestu, pa ćete umesto za grickalicama, posegnuti za njim.

Povrće koje volite, izrežite na komadiće i neka vam uvek bude spremno u frižideru. Kada otvorite frižider, biće vam lakše da uzmete već pripremljenu hranu, nego da pravite sendvič.

U borbi za zdravije srce voće se preporučuje ne samo zato što sadrži obilje vitamina i minerala, već i zbog vlakana koja organizam ne može da svari. Vlakna štite ceo probavni trakt, čiste ga i sprečavaju apsorpciju holesterola.

Smanjite količinu soli

Korišćenje velike količine kuhunjske soli u ishrani podiže krvni pritisak i tako povećava šansu da obolite od nekog srčanog oboljenja.

Prvi korak u smanjenju količine ovog štetnog sastojka jeste da ne dosoljavate hranu. Ali, to nije sve jer se najveće količine soli kriju u gotovoj hrani, supama iz kesice, pašteti, salami… Izbegavajte ove namirnice, a supu sami kuvajte.

Floralip® biljne kapi za holesterol i trigleciride smanjuju holesterol, a pored toga smanjuju šećer i regulišu i rad enzima jetre, stimulišu žuč, pomažu kod revitalizacije jetre u slučaju ciroze, potpomaže rad pankreasa i žuči, smanjuju apetit, služe kao prirodni lek za ciste u jetri jer ih smanjuju.

Floralip® bljne kapi za jetru, holesterol i trigleciride je tradicionalna receptura poznatih lekovitih biljaka, koja je naučno potvrđena da blagotvorno deluje na stomak, creva, izlučivanje vode, masnu jetru, pankreas i čišćenje krvi.