Šta ciste na jajnicima znače za Vaše zdravlje?

cista

Reč “cista” može prizvati mnoštvo zastrašujućih misli, od izraslina veličine kuće do raka. Sasvim je razumljivo da ćete osećati zabrinutost ukoliko ste otkrili da imate cistu na jajnicima.

Međutim, doktori ističu da su ciste na jajnicima mnogo češće i obično manje opasne od očekivanog.

Postoje velike šanse da ste ih imali

Ciste se kod većine žena razvijaju na mesečnom nivou, sve do menopauze.

Nisu sve ciste iste

Postoje dva glavna tipa cisti jajnika:

  • “funkcionalne” ciste koje se redovno javljaju i koje su uobičajene odnosno normalne
  • “patološke” ciste koje su abnormalne.

Ciste na jajnicima mogu se razviti i usled drugih obolenja koja utiču na jajnike, kao što je endometrioza, ali ogromna većina cisti na jajnicima je “funkcionalna”.

Iako ciste na jajnicima zvuče zastrašujuće, one su obično bezopasne. Ove “kesice” ispunjene tečnošću formiraju se na jajnicima ili u njima te najčešće nestaju same od sebe u roku od jednog do tri meseca.

Mogu uticati na plodnost

To se dešava zbog toga što su jajovodi povezani sa jajnicima. Ukoliko je jajovod “abnormalan” zbog ciste, to može blokirati put jajašcu i sprečiti ga da bude oplođeno.

Možete je imati, a da to i ne znate

S obzirom da većina žena ne zna kada ima cistu na jajnicima, većina njih nema nikakve simptome. Međutim, neke žene mogu osetiti tup ili oštar bol u predelu karlice ili pritisak na strani na kojoj se cista nalazi.

Ako je imate, prilikom vežbanja možete osetiti da nešto nije u redu

Žene koje imaju cistu na jajnicima obično osećaju bol prilikom vežbanja i seksualnog odnosa, a bol se može prostirati i kroz noge. Međutim, to se može primetiti i prilikom ovulacije i mesečnice. Drugi simptomi uključuju nadutost stomačnih mišića, češće ili ređe mokrenje nego obično pa čak i mučninu i povraćanje.

Najčešće se otkriju na pregledu. S obzirom da su ciste na jajnicima uobičajena pojava, one se najčešće otkrivaju prilikom ginekološkog pregleda. Osetljivost na određenom području obično je znak ginekologu da cista postoji. Ukoliko je to slučaj, radi se pregled ultrazvukom kako bi se utvrdila veličina i vrsta ciste. Naravno, žene koje imaju uporan bol u predelu karlice ili donjem delu leđa trebale bi odmah posetiti ginekologa, bez obzira na redovan pregled.

Čak iako je imate, lekarski tretman nije uvek neophodan

Ukoliko je na pregledu otkriveno da imate cistu na jajnicima, moraćete se podvrgnuti novom pregledu nakon par nedelja, kako bi se ustanovilo “stanje”. Prilikom pucanja ciste, može se javiti oštar bol, mada to nije uvek slučaj. Hirurški zahvat je potreban u slučajevima ako cista ne nestane nakon više meseci, ako osećate bol više meseci ili ukoliko nalazi ukazuju na mogućnost raka. Iako je većina cisti na jajnicima bezopasna i iako se ne leče, ukoliko postoje simptomi, bilo bi veoma poželjno da prekontrolišete stanje, za svaki slučaj.