Saveti za proširene vene

proširene vene

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da ublažite, ukoliko ne i potpuno uklonite svoje probleme sa proširenim venama.

Držite noge u vis

Svaki put kada imate priliku za to, lezite na krevet, kauč ili sednite na fotelju, pa noge prislonite na zid i pustite da se krv sliva prema vašim kukovima. Na ovaj način, ublažićete bolove i pomoći da se proces cirkulacije vrati u normalu. Ovaj proces uradite što više puta je moguće u danu, pogotovo ukoliko ste osoba koja dugo stoji. Pauzu na poslu, obavezno provedite držeći noge bar malo u vis, ako ne potpuno.

Rashladite vene

Povremeno uzmite kutijicu sa ledom, umotajte u krpu i nežno masirajte mesto gde se vena izraženo proširila. Ne stavljajte led direktno na kožu jer ne želite izazvati šok u arterijama. Ovaj proces izuzetno pomaže tokom vrelih, letnjih dana kada se vene najviše šire i izazivaju posebnu jačinu boli. Ako nemate led, vreća zamrznutog povrća uvek može biti odlična zamena.

Više hodajte

Ukoliko vaše radno mesto zahteva da konstantno sedite, ne zaboravite to nadohnaditi sa šetnjom posle posla i bavljenje nekom fizičkom aktivnošću koja će sačuvati da vaše vene buknu i izazovu bol na svakodnevnoj bazi. A ako ipak stojite, potrudite se da što manje vremena provede premeštajući se sa noge na nogu, te pokušajte odrediti ritam koji ne zahteva samo tapkanje u mestu.

Smanjite broj kilograma

I to ne samo jer ćete bolje izgledati! Redukovanje vaše kilaže, pomoći će u borbi protiv smanjenja svih loših simptoma koje varikozitet nosi sa sobom. Osim što ćete se osećati lakše i pokretnije, masno tkivo neće više „nagnječivati“ vene, te su šanse za olakšanjem zaista ogromne.

Počnite sakupljati divlje kestenje

Jedan od najboljih prirodnih boraca protiv proširenih vena je divlji kesten. Njegova upotreba se pokazala kao najefikasnijom od svih biljaka.

Pogledajte recept: Uzeti pet jezgri od divljeg kestena i dobro ih izmrviti. Zatim ih usuti u litar vode i kuvati sve dok na površini ne počne izlaziti pena. Skloniti sa šporeta i pričekati dok se mešavina ne ohladi. Dobijenu tečnost koristiti za mazanje obolelih vena na nogama.