Prepoznajte na vreme upalu prostate

Prepoznajte na vreme upalu prostate

Upala prostate je odbrambeni mehanizam našeg tela koji reaguje na štetne agense. Štetni agensi koji mogu prouzrokovati upalu prostate su biološki (bakterije, virusi, gljivice…), mehanički i fizički.

Upalu prostate najčešće će izazvati neki biološki agens, odnosno bakterije, virusi ili gljivice.

Najčešći uzročnici upale prostate

Više je potencijalnih uzroka upale prostate, a nekad je više faktora odgovornih za nastanak upale. Najčešći uzroci su: bakterijska infekcija (najčešće crevne bakterije, Proteus, Stafilococcus), autoimuna bolest, neuromišićne ili mehaničke povrede. Ređi uzroci mogu biti: poremećaj metabolizma mokraćne kiseline (giht), kamenci u prostati, suženja mokraćne cevi, tumori, benigna hiperplazija prostate, alergija na hranu infekcija gljivicama, infekcija virusima.

Lečenje upale prostate

Kada nastupi upala praćena visokom temperaturom, najpre treba odmarati i mirovati, ali i snižavati telesnu temperaturu. Kako bi se upala dijagnostikovala, najpre treba uraditi analizu urina i urinokulturu, ali čak i da je urinokultura negativna, to ne znači da nema upale. Tada se pristupa drugim načinima pregleda prostate.

Terapija i lečenje prostate se uvek sprovodi najmanje mesec dana, bez obzira da li su se u međuvremenu tegobe i simptomi stišali. Terapiju je neophodno sprovoditi do kraja kako bolest ne bi prerasla u hroničnu.

Masaža predela gde se nalazi prostata, kao i tople obloge ili termofor na tom mestu, može ublažiti bol i neprijatne simptome.

Pokušajte i sa smanjenim unosom začinjene hrane, alkoholnih pića ili kisele hrane, jer se smatra da može pomoći osobama sa upalom prostate.

Prirodni lekovi za upalu prostate

Povećana količina tečnosti, a naročito vode, može smanjiti tegobe koje uzrokuje upala prostate. Preporučuje se 8 – 10 čaša vode dnevno, a voda će povećati količinu urina i mokrenje će biti učestalije, te će se simptomi stišati.

Semenke bundeve se smatraju jednim od prirodnih lekova za probleme sa prostatom. Treba ih grickati u toku dana, do 100 g, ali je efikasnije kada se mleveno semenje pomeša sa mlekom ili se sa medom naprave kuglice, pa se uzima svako jutro po jedna.

Seme susama se smatra najstarijim lekom za upalu prostate. Osim što ga možete preprženog dodavati jelima, salatama ili smutiju, seme susama treba da se ostavi preko noći u vodi, a zatim da se ta voda popije, a susam žvaće.

Paradajz sadrži likopen koji se najviše nalazi u opni paradajza, a snažno je sredstvo za lečenje zapaljenja prostate. Trik je da paradajz treba prokuvati, jer se likopen tada bolje oslobađa.

Kurkumin iz kurkume ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo, pa se upotreba ovog začina veoma preporučuje osobama koje obole od upale prostate. Kašičicu kurkume prokuvajte sa čašom vode, pa pijte tu tečnost 2 puta dnevno.

Riblje i laneno ulje se preporučuje u pripremi hrane, a maslinovo ulje možete popiti svako jutro po kašičicu. Jedite ćuretinu i crvena mesa, jaja, orahe, mahunarke i kozje mleko, odnosno namirnice bogate cinkom – jer je cink dobar za prostatu.

Selen će vam pomoći kod problema sa prostatom, pa povećajte unos namirnice koje ga sadrže. Slično deluju i namirnice bogate vitaminima A i E.

Neka vam ishrana bude zdrava i raznovrsna. Jedite sezonsko voće i povrće, ali ne zaboravite i jabuke, citruse, grožđe, luk, peršun, bobičasto voće. Ukoliko imate ili možete da nabavite, popijte svakog dana čašu domaćeg crvenog vina.

Celer je sjajna biljka koja može da izleči upalu prostate.

Florabetulin® biljne kapi

Florabetulin® biljne kapi  za prostatu su izuzetno delotvorna mešavina biljnih tinktura ze lečenje bolesti prostate i bešike.

Biljne kapi za prostatu, upalu prostate hiperplaziju prostate(tumor prostate), su nastale na osnovu mudrosti, tradicije i znanja savremenih i starih fitoterapeuta,  danas su ta saznanja i potvrđena savremenim metodama ispitivanja i u preparat su uključene biljke koje najbolje deluju na sve benigne i maligne promene na prostati i bešici.