LEKOVITO bilje: Lečenje nervnog sistema, srca i krvotoka

Lekovito bilje uvek je bilo na visokoj ceni zbog obilja sastojaka i svojstava koji pomažu u lečenju i prevenciji mnogih bolesti. Mi vam nudimo neka rešenja iz prirode kada su u pitanju problemi sa kardiovaskularnim sistemom…

ARTERIOSKLEROZA

Glog, lekovita biljka belih cvetova, pozitivno deluje na cirkulaciju krvi u srčanom mišiću, otkucaje srca i protok kiseonika u organizmu.
Lečenje: U šoljicu za čaj stavite 1 kašičicu isitnjenog (listovi, cvetovi i bobice) gloga, prelijte ga kipućom vodom, ostavite da odstoji 15 minuta, a potom ga procedite. Ako je oboljenje ozbiljnije, pijte i po tri šoljice čaja dnevno.
Alternativa: Arterioskleroza takođe može da se ublaži i biljkama kao što su brđanka (veprovac), sremuš, crna ribizla, imela ili kupus koje mogu da se koriste i kao preventiva.

SRČANI PROBLEMI NA NERVNOJ BAZI

Korenje valerijane umiruje lupanje srca i ublažavaju osećaj stresa.
Lečenje: U šoljicu za čaj stavite 2 manje kašike korena valerijane i prelijte ih sa ključalom vodom. Ostavite da sve odstoji 5 minuta, a potom procedite. Nezaslađeni čaj pijte uveče, pre spavanja. Za pripremanje kupke: stavite 100 g korena valerijane u posudu i prelijte preko nje 1 litar ključale vode. Ostavite sve da odstoji 10 minuta, a potom procedite. Napunite kadu vodom i dodajte čaj. Kupajte se oko 15 minuta, najbolje pre spavanja.
Valechin kapi: Valechin® kapi deluju umirujuće, psihotonično i relaksantno, zbog sadržaja valerijane. Preporučuju se kod različitih stanja nervoze, psihičke napetosti, stresa, nesanice, bolova i grčeva u digestivnom traktu i kardiovaskularnih poremećaja (hipertenzija, stenokardija, aritmija).

SLABOST MIOKARDA

Ulje mirisne lavande koristi se kao sterilizator, protiv grčeva i takođe smiruje i opušta. Lavanda stabilizuje rad miokarda, nervnog sistema i ublažava iscrpljenost. Kupke i jastuci napunjeni lavandom smanjuju napetost i pozitivno utiču na kardio-vaskularne probleme.

Lečenje: U šoljicu za čaj stavite 1-2 kašičice lavande, prelijte je ključalom vodom, ostavite da odstoji 5 minuta, a potom sve procedite. Popijte 1-2 šolje čaja svako veče.
Alterantiva: Veprovac, crni luk i glog.

ZAKRČENJE VENA

Žutonarandžasti cvetovi veprovca koriste se za lečenje upale vena i njihovog zakrečavanja.
Lečenje: Veprovac ja odličan i za unutrašnju i spoljašnju upotrebu, ali pod nadzorom lekara. Za pripremanje obloga stavite u 1 litar vode 2 kašičice cveta veprovca i ostavite sve da odstoji oko 10 minuta. Potopite oblog u tečnost, iscedite ga i stavite na bolno mesto. Hladni oblozi stimulisaće cirkulaciju krvi.
Alterantiva: Konzumirajte dosta crnog luka i ruzmarina.

BILJKE ZA JAČANJE SRCA

Gorke supstance koje se nalaze u korenu gorčice dobre su za krv, pošto stimulišu stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja su veoma korisna u prevenciji srčanih slabosti i nervoze.
Lečenje: U šoljicu stavite 1 kašičicu korena gorčice i prelijte hladnom vodom. Ostavite sve da odstoji preko noći, procedite i pijte po nekoliko gutljaja tokom celog dana.
Alternativa: Srčanik, crni luk, beli luk, imela i boražina.

SRČANE ARITMIJE

Kupasti cvetovi hmelja utiču na srčane aritmije i umirujuće deluju na probleme sa srcem koji su izazvani nervozom.
Lečenje: Isitnite nekoliko cvetova (1 kašičica), stavite ih u šoljicu i prelijte ključalom vodom. Ostavite ih da odstoje 10 minuta. Konzumirajte ga u podne i uveče posle jela.
Alterantiva: Beli luk, lavanda i imela preporučuju se za lečenje srčanih aritmija.

ČIŠĆENJE KRVI

Kopriva je bogata vitaminima i mineralima, odličan je diuretik i pročišćava krv.
Lečenje: U šoljicu za čaj stavite 2 manje kašike cveta koprive i prelijte ih ključalom vodom. Ostavite ih da odstoje 10 minuta i zatim procedite. Pijte po jednu šolju čaja nekoliko puta dnevno, ali i unosite dosta tečnosti u organizam tokom celog dana!
Alternativa: Breza, potočarka, maslačak i celer takođe su odlični za pročišćavanje organizma.

POVIŠEN KRVNI PRITISAK

Beli luk sadrži u sebi alicin-antibakterijsku supstancu koja snižava krvni pritisak i spečava pojavu arterioskleroze i infarkta miokarda.
Lečenje: Konzumirajte svakodnevno nekoliko čenova svežeg belog luka. Odličan je i kao začin u supama, sosevima, čorbama… Njegov miris možete da neutralizujete tako što ćete posle jela sažvakati 2-3 zrna kafe ili malo krasuljka ili peršunovog lista.
Alternativa: Sremuš, šimširika (žuti šipak) i imela koji su takođe blagotvorni kada je visok pritisak u pitanju.

NIZAK PRITISAK

Imela se preporučuje kao lek za visok pritisak. Ona pojačava kardio-funkcije i metabolizam tako da se koristi i pri lečenju niskog pritiska.
Lečenje: Konzumiranje imele, naročito u velikim količinama, može da bude toksično. Sa imelom morate biti pažljivi tako da je najbolje da se prethodno obratite stručnom licu koje će vas uputiti kako da pripremite i konzumirate ovu biljku.
Alternativa: Za spoljašnju upotrebu odličan je ruzmarin koji stimuliše cirkulaciju krvi. Stavite 50 g ruzmarina u ključalu vodu, sklonite sa vatre. Ostavite da sve odstoji oko 30 minuta. Potom napunite kadu vodom i dodajte čaj. Kupajte se oko 15 minuta.

PROŠIRENE VENE

Indijski kesten sadrži escin supstancu koja učvršćuje zidove kapilara i vena i veoma je korisna kod prevencije i lečenja upaljenih i proširenih vena. Kesten ublažava bolne grčeve i osećaj težine u nogama.
Lečenje: Veoma je komplikovano i složeno da sami napravite smesu za mazanje vena i nogu od kestena, ali u apotekama možete da pronađete sve vrste krema i pomada sa bazom kestena.
Vendoksin kapi: Preporučuje se primena kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

UPALA VENA

Neven u medicinske svrhe, najčešće se koristi za spoljašnje upale. Sanira ožiljke, povrede i upale vena.
Lečenje: U šoljicu za čaj stavite 2 kašičice suvih cvetova nevena, prelijte ih ključalom vodom, ostavite da odstoje 10 minuta i potom procedite. U šoljicu potopite tkaninu od lana koju ćete zatim staviti na upaljeno mesto. Menjajte oblog nekoliko puta dnevno. Možete koristiti i pomadu od nevena koju možete naći u apotekama.
Alterantiva: Veprovac takođe blagotvorno deluje na upale vena.