Lečenje i prevencija proširenih vena

Lečenje i prevencija proširenih vena

Lečenje proširenih vena nije jednostavno i obično je potrebno dosta vremena da bi se postigli dobri rezultati. Priroda nudi dosta biljaka koje pospešuju cirkulaciju, leče i sprečavaju nastanak proširenih vena.

Uzroci nastanka proširenih vena

Više je razloga zbog kojih nastaju proširene vene. Neki od njih su svakako genetika, trudnoća, dugo i naporno stajanje, hodanje ili prekomerna telesna težina. Često se javljaju i kao sporedni efekat nekih lekova, hormonskih pilula ili kontracepcije. Još jedan uzrok njihovog nastanka može biti i preterano izlaganje suncu ili solarijumu, nošenje visokih potpetica, slabljenje cirkulacije usled starosti. Ipak, najčešće javljaju kod osoba starosti između 20 i 40 godina. Ako se ne leči može dovesti i do komplikacija kao što su tromboza, otvorene rane i slično.

Prevencija proširenih vena

Vežbe za vene

Ovo je jednostavna vežba za prevenciju proširenih vena – Ispružite se na pod istegnutih nogu, a ruke savijte ispod glave. Iz tog položaja privucite kolena prema bradi. Ispružite uvis jednu nogu i zatim je spustite, i ponovite to 20 puta. Istu vežbu napravite 20 puta drugom nogom. Vežba se izvodi polako.

Kod dugog stajanja potrebno je podizati se na prste, jer se na taj način aktivira mišićni pritisak koji će potisnuti vensku krv prema srcu. Slično je i kod dugotrajnog sedenja – trebalo bi noge da podignete i radite vežbe prstima.

Prirodno lečenje proširenih vena

Divlji kesten je odličan lek za lečenje proširenih vena. Ova biljka utiče na smanjenje simptoma kao što su: proširene vene, bol, umor, otok nogu, edem.

Sastojak divljeg kestena – escin – blagotvorno deluje na stabilizaciju zidova venskih krvnih sudova i samim tim smanjenja otoka i bola. Divlji kesten umanjuje upalne procese, povećava čvrstinu krvnih sudova, pojačava otpor venskih kapilara i umanjuje propustljivost za tečnost, na taj način smanjuje se opterećenje venskih krvnih sudova i otok. Divlji kesten oslobađa osećaja težine u nogama, umanjuje bolove i grčeve.

Vendoksin kapi

Vendoksin kapi se preporučuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

 

POŽELJNO: Šetnje, sport, tuširanje, lagana dijeta, odmor s podignutim nogama, elastične čarape, poseta angiologu već na prvi znak smetnji.

NEPOŽELJNO: Predugo sedenje, predugo stajanje, gojaznost, lenja probava, pušenje, pretople kupke, tesna odeća, saune, depilacija vrućim voskom.