Lečenje hemoroida prirodnim putem

Lečenje hemoroida prirodnim putem

Mnogi se pitaju koliko prirodni lekovi protiv hemoroida mogu da pomognu u borbi protiv hemoroida i da li uopšte mogu da pomognu? Pre svega treba da se odlučite za vrstu prirodnog leka koji ćete koristiti. Na primer, svakodnevno konzumiranje zelenog čaja može pomoći u borbi protiv hemoroida. Međutim, nije svakom prijatan ukus zelenog čaja, pa se možete opredeliti i za neki drugi prirodni lek protiv hemoroida. Slično tome, i čaj od kamilice se smatra prirodnim lekom za hemoroide. Postoji veliki broj prirodnih lekova i čajeva koji pomažu pri lečenju ove neugodne pojave na Vašem telu. Hemoroidi uglavnom ne izazivaju ozbiljne posledice po zdravlje, ali je teško otarasiti ih se.

Kod lečenja hemoroida Vam mogu pomoći i neki tretmani u vidu tople kupke po više puta u toku dana. Dovoljno je da nekoliko puta u toku dana legnete u kadu s toplom kupkom. Pored toga, možete da stavljate i tople obloge na kritično mesto. Važno je da kupka i obloge budu tople jer toplota povećava protok krvi i tako podstiče brže zarastanje. Napomena: Veoma je važno da vodite računa o higijeni problematične regije.

Čajevi za hemoroide

Postoji više vrsta prirodnih lekova koji Vam mogu pomoći u tretiranju hemoroida. O njima smo pisali u nekom od prethodnih članaka, koji možete pročitati i što pre se rešiti ovog problema. Ali pored prirodnih lekova, postoje i prirodni čajevi za hemoroide koji Vam mogu pomoći. Razni stručnjaci preporučuju razne vrste čajeva i tvrde da svaki od njih ima svoje pogodnosti kada je borba sa hemoroidima u pitanju.

Čaj od kantariona za hemoroide
Pre svega, ulje od kantariona se koristi za izlečenje hemoroida, ali ne samo ulje, nego i čaj od kantariona. Čaj od kantariona ublažava simptome bolnih i upaljenih hemoroida.

U šolju sipajte kašičicu usitnjenih suvih cvetova i listova kantariona i prelijte ih sa 250 ml tople vode. Poklopite šolju i ostavite da stoji tako 10-ak minuta.

Čaj procedite i pijte po tri šolje dnevno.

Čaj od ruzmarina za hemoroide
Čaj od ruzmarina predstavlja jedan od prirodnih lekova za hemoroide.

Sve što je potrebno da uradite da biste napravili čaj od ruzmarina za hemoroide je da 4 grama osušenih listova ruzmarina prelijete sa 250 ml proključale vode koju ste prethodno ostavili jedan minut da se prohladi. Čaj od ruzmarina sprečava stolicu da bude tvrda, pa samim tim i prevenira nastanak hemoroida, a možete ga koristiti i ako već imate problema.

Čaj od nevena za hemoroide
Hemoroidi mogu izazvati veoma neugodne simptome poput svraba, iritacije, bola i otoka. Čaj od nevena za hemoroide se koristi kao protivupalni prirodni lek za hemoroide. Čaj od nevena za hemoroide se koristi za spoljašnju upotrebu. Čajem od nevena se hemoroidi ispiraju i na taj način se ublažavaju simptomi ove pojave. Kao veoma popularan lek za hemoroide koristi se i mast od nevena.

Dve kašike osušenog cveta nevena prelijte sa pola litra proključale vode, potom poklopite, ostavite da stoji tako 15 do 20 minuta i nakon toga procedite.

Čaj od nevena za hemoroide koristi se isključivo za spoljašnje ispiranje hemoroida. Nakon što obavite higijenu kritične regije, isperite je čajem od nevena za hemoroide.

Čaj od kamilice za hemoroide
Čaj od kamilice za hemoroide umanjuje upalu anusa, pomaže zaustavljanju krvarenja i pomaže zarastanju ožiljaka.

Još neki od čajeva koji mogu pomoći u borbi protiv hemoroida su čaj od zove, čaj od mirođije, čaj od gaveza, čaj od žumbira, čaj od divizme, crni čaj.

Glavni faktori za nastanak hemoroida

  • Zatvor ‒ ovo može da postane hroničan problem. Usled zatvora, vene analnog otvora su sklone upali.
  • Nasledni faktor ‒ ukoliko neko do Vaših predaka pati od hemoroida
  • Trudnoća ‒ posebno u poslednjim nedeljama trudnoće i prilikom prirodnog porođaja
  • Starenje ‒ prilikom starenja rektalni sfinkter gubi snagu
  • Dijareja ‒ uzrokuje iritaciju
  • Gojaznost ‒ zbog trbušnog pritiska na karlicu
  • Dugo sedenje u istoj poziciji ‒ stajanje ili sedenje dugo vremena bez pomeranja mogu izazvati pojavu hemoroida. Ovo je tipična pojava za određena zanimanja za koja je potrebno višesatno sedenje, kao što su radnici u kancelarijama i profesionalni vozači.
  • Hipertenzija ‒ visok krvni pritisak
  • Prevelika upotreba laksativa ‒ može da izazove iritaciju
  • Hrana koja je mnogo začinjena i slana ‒ izaziva upalu rektalne sluzi

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.