Karanfilić jača jetru

Karanfilić jača jetru

Biljka karanfilić se uglavnom vezuje za ritual kuvanja vina, ali je zbog karakteristične arome savršen dodatak i mnogim jelima, kolačima, napicima. Spada u slatke začine, ali daje poseban ukus i svinjskom pečenju, divljači, kobasicama, salamama, kao i supama…

Postojbina ove tropske biljke iz porodice mirti je Indonezija, ali u velikim količinama raste i na Molučkim ostrvima, Filipinima, u Zanzibaru, zapadnoj Indiji i Brazilu. Na naše prostore uglavnom stiže u obliku osušenih, nerascvetalih pupoljaka. Lako je proveriti da li su dobrog kvaliteta, jednostavnim bacanjem u vodu. Ako potonu, i puste intenzivan, oštar i prijatan miris, zbog čak 12 odsto aromatičnog ulja, znači da se radi o „originalu“. Ako ne potonu i puste blag miris, u pitanju je odlično napravljen falsifikat od estrahovanog etarskog ulja.

Ovo je važno znati zbog lekovitog delovanja karanfilića, koji poseduje samo „originalni“. Karanfilić pospešuje apetit i varenje, deluje kao antiseptik, odstranjuje sluz, jača jetru. Dokazano je i da su sastojci eteričnog ulja eugenola, koga ima u zavidnim količinama, najzaslužniji za antibakterijsko delovanje. Eterično ulje karanfilića deluje i na mnoge vrste gljivica.

Ukoliko se gricka, dobar je aromatik za uklanjanje lošeg mirisa iz usta, ali i kao antiseptik za sprečavanje zubnog karijesa.

Deluje i kao lokalni anestetik jer trenutno zaustavlja zubobolju. Istovremeno, poboljšava cirkulaciju krvi u desnima, čineći ih jačim i zdravijim. Ajurvedska medicina smatra da ovaj začin poboljšava cirkulaciju, varenje i metabolizam, leči stomačne probleme, nadimanje i mučninu.

 

Floralip® bljne kapi za jetru, holesterol i trigleciride je tradicionalna receptura poznatih lekovitih biljaka, koja je naučno potvrđena da blagotvorno deluje na stomak, creva, izlučivanje vode, masnu jetru, pankreas i čišćenje krvi.

Osim što deluju pre svega na skidanje holesterola koriste se i kao prirodni lek za masnu jetru, sadrže biljku sikavicu (Silybum marianum) koja predstavlja jednu od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre.