Ishranom protiv policističnih jajnika

policistični jajnici

Ako patite od sindroma policističnih jajnika, nizak unos ugljenih hidrata može vam ponuditi efikasno ublažavanje stresnih simptoma.

Simptomi sindroma policističnih jajnika

Iako policistični jajnici sami po sebi ne izazivaju uvek probleme, hormonske promene koje ih prate mogu sa sobom doneti neprijatne simptome. Simptomi uključuju višak dlaka na licu ili telu, povećanje težine, neredovne menstruacije ili izostanak menstruacija, akne, promene raspoloženja, teškoće sa začećem, ponovljeni pobačaji i u nekim slučajevima ćelavost. Što je još gore, žene koje pate od sindroma policističnih jajnika imaju veći rizik od dobijanja ozbiljnih bolesti kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, ugrušak krvi, bolesti srca i rak materice.

Sindrom policističnih jajnika u vezi je sa fenomenenom insulinska rezistencija, koja se može uspešno kontrolisati smanjenjem unosa ugljenih hidrata.

Svaki put kad jedete nešto slatko ili skrobasto (peciva, testo, odnosno ugljene hidrate), to što pojedete se razlaže i pretvara u glukozu koja izaziva porast šećera u krvi. Vaš nivo šećera u krvi obično kontroliše sistem hormona. Ako nivo šećera suviše poraste, gušterača proizvodi insulin, hormon koji snižava nivo šećera u krvi. Ako stalno jedete hranu bogatu ugljenim hidratima, ćelije vašeg tela mogu postati manje osetljive na insulin, tako da je sve više insulina potrebno da se snizi šećer u krvi.

Visok nivo insulina u krvotoku navodi jajnike i nadbubrežne žlezde da proizvode previše muških hormona. Visok nivo muških hormona može izazvati simptome preterane maljavosti, akne i ćudljivost i povećati rizik od srčanih bolesti. Oni takođe ometaju normalno oslobađanje hormona iz hipofize u mozgu koji regulišu proces ovulacije i proizvodnju ženskih polnih hormona u jajnicima. Ovo može biti razlog izostajanja menstruacije ili neredovnih menstruacija, kao i neplodnosti.  Neželjeni efekti mnogih lekova imitiraju simptome sindroma policističnih jajnika.

Neželjeni efekti lekova za policistične jajnike

Lekovi koji se koriste u terapiji policističnih jajnika mogu imati neprijatne, pa čak i opasne neželjene efekte. Kontraceptivne pilule mogu dovesti do povećanja telesne težine i pojave depresije, povećati rizik od zgrušavanja krvi, bolesti srca i visokog krvnog pritiska – bolesti koje možda već imate kao posledicu sindroma policističnih jajnika.

Metformin može da prouzrokuje gubitak apetita, mučninu i proliv, nadutost. Duža upotreba steroidnih krema izaziva istanjivanje kože i suzbijanje imunog sistema.

Ako želite da pobedite sindrom policističnih jajnika, treba da prestanete da preopterećujete vaše telo ugljenim hidratima

Prvi korak koji treba preduzeti da ublažite simptome sindroma policističnih jajnika je dakle smanjenje unosa ugljenih hidrata. Na taj način će vaš nivo insulina prirodno pasti i drugi hormoni u vašem telu će postepeno početi da se ponovo vraćaju u ravnotežu.

Dakle, uklonite sve derivate šećera iz ishrane, kao što su kolači, konditorski proizvodi (slatkiši), slatka pića, med i skrobastu hranu kao što su hleb, testenina, pirinač i krompir. Ne brinite, nećete biti gladni jer možete da jedete piletinu, ribu, omelet, bogate kremaste umake, avokado, zelenu salatu i svo zeleno povrće koje poželite. Obavezno je piti najmanje 2 litre vode dnevno, da isperete štetne toksine koji će nastajati kako vaše telo bude razlagalo masti.

Dodaci ishrani (suplementi) koji ublažavaju simptome policističnih jajnika

Dr Atkins smatra dodatke ishrani bitnim delom plana ishrane, posebno u lečenju sindroma policističnih jajnika. Vredan dodatak ishrani je N-acetil cistein, ili NAC. U jednom istraživanju, žene sa sindromom policističnih jajnika i visokim nivoima insulina koje su uzimale između 1,8 i 3 grama NAC-a dnevno pet do šest nedelja, iskusile su značajno smanjenje nivoa insulina i poboljšanu osetljivost na insulin.

N-acetil-cistein ima jako antioksidantno dejstvo, obnavlja nivo glutationa posle intenzivnih napora,  sprečava restiratorne infekcije i nazebe, ubrzava oporavak posle prehlada i fizičke aktivnosti,  smanjuje nivo holesterola, povećava izgradnju mišićne mase, povećava izdržljivost i snagu.

Dr Atkins takođe preporučuje amino-kiseline, sprečavanje želje za konzumiranjem šećera. Ispitivanja na životinjama su pokazala da glutamin pomaže i u borbi protiv insulinske rezistencije. Glutamin kontroliše šećer u krvi.

Hrom je veoma važan mineral ako imate sindrom policističnih jajnika, jer podstiče jetru da proizvede supstancu koja se zove faktor tolerancije glukoze, koja povećava efikasnost insulina. Nedostatak hroma uzrokuje simptome insulinske rezistencije i dijabetes. U jednoj studiji, dodaci hroma u kombinaciji sa fizičkim vežbanjem smanjuju insulin i nivo holesterola u krvi.

B vitamini su takođe važni za kontrolisanje simptoma sindroma policističnih jajnika. B3 je sastavni deo faktora tolerancije glukoze, B5 pomaže u kontrolisanju metabolizma masti i B6 balansira nivo hormona. D-Chiro-inozitol povećava efikasnost insulina kod pacijenata sa sindromom policističnih jajnika, smanjuje nivo muških hormona i vraća normalne menstruacije.

D-Chiro-inozitol je jedinjenje koje nije dostupno kao nutritivni suplement, ali je prisutan u soja lecitinu.