Ehinacea za jačanje imuniteta

Ehinacea za jačanje imuniteta

Ehinacea, jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka, prepoznaje se po ljubičastom cvetu s mnogo sitnih latica i velikim tučkom. Njena blagotvorna svojstva prvi su otkrili američki Indijanci, pa je početkom prošlog veka bila najprodavanija lekovita biljka u Americi. S razvojem farmaceutske industrije polako je padala u zaborav, ali je sredinom 30-ih godina prošlog veka, kada su u Evropi potvrđena i prihvaćena njena lekovita svojstva, ponovo vraćena u upotrebu.

Sadrži eterična ulja, kao i fenolkarbonske kiseline i depsidne kiseline: kafenu, hlorogensku i dikafeoilhinu kiselinu; estre kafene ivinske kiseline, i ferulinske i vinske kiseline. Prisutni su i estri šećera i kafene kiseline – ehinakozidi; nezasićena, alifatična jedinjenja: amidi, izobutilamidi, polienske kiseline, a sadrži i vitamin C, bakar, gvožđe, jod, sumpor, kalijum…

Ehinacea je verovatno najdelotvornija biljka za jačanje imunog sistema. Delotvorna je u lečenju virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ehinacea je bezbedna za upotrebu, ali kada je upotrebljavate u određenom vremenskom intervalu, poželjno je praviti pauzu jer pojačanje odbrambenih mehanizama je «vanredno» stanje za naše telo, pa nikada ne treba da traje previše dugo. Ehinacea je najbolje upotrebljavati kada počnu velike epidemije gripa i prehlade ili sa prvim simptomima bolesti. Dakle može se uzimati preventivno da je infecija ne pojavi ili ako ste se razboleli ehinacea značajno skraćuje trajanje bolesti i ublažava simptome.

Pored gripa, ehinacea se preporučuje i protiv ostalih virusnih infekcija, a naročito protiv herpesa. Međutim ehinacea se ne preporučuje osobama sa HIV virusom, obolelima od tuberkuloze i svima koji pate od autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza i lupus.

Ehinacea se može upotrebljavati u obliku čaja, ali bolje je koristiti tinkturu jer neka jedinjenja ehinacee se rastvaraju u vodi, a neka u alkoholu. Kada kupujete preparat od ehinacee on bi trebao da izaziva peckanje na jeziku, koje je potpuno bezopasno. Ako peckanje izostane preparat za koji ste se odlučili verovatno nije preterano efikasan.

Ehinacea je odlična biljka za lečenje bolesne kože i sluzokože. Sveže isceđen sok, obloge i gel koji sadrži tečni ekstrakt ove biljke koriste se protiv rana koje teško zarastaju, protiv ekcema i dermatitisa. Ehinacea je odlična protiv upala desni i gingivitisa. Značajno olakšava tegobe kod upala krajnika.
Pored infekcija disajnih puteva, ehinacea je delotvorna i kod infekcija mokraćnih kanala i bešike, naročito ako se pije u kombinaciji sa čajem od medveđeg grožđa i korprive ili vranilove trave.

Ehinacea ima jako protivupalno dejstvo, pa se preporučuje protiv artritisa i gihta.
Neki travari smatraju da ehinacea ima antitumoralno dejstvo pa je preporučuju protiv benignih i malignih tumora.