Bosiljak – dobar za bubrege, srce, prehlade…

Bosiljak - dobar za bubrege, srce, prehlade

Bosiljak je lekovita i aromatična biljka koju, uz malo truda možete odgajati na terasi u saksiji ili u bašti. Cela biljka ima prijatan miris i aromu. Traži rastresita i plodna zemljišta. Uspešno se gaji i na peskovitim zemljištima ali uz redovno zalivanje i đubrenje. Voli sunčana i od vetra zaštićena staništa. Osetljiv je na niske temperature, ne voli ni zalivanje hladnom vodom. Zbog plitkog korena zahteva dosta vlage.

Za razliku od sintetičkih lekova, kod bosiljka nema nuspojava poput probavnih iritacija i bolova izazvanih uzimanjem lekova. Kao lekovita biljka, bosiljak je vekovima prisutan u narodnoj medicini, i može pomoći kod niza zdravstvenih tegoba:

Temperatura i prehlada

Kod groznica i visoke temperature pije se čaj od listova bosiljka, a veruje se da ovaj napitak može da zaštiti od malarije i denga groznice. Uvarak od lišća kuvanog u vodi ili mleku i uz dodatak kardamom praha snižava temperaturu.

Disajni poremećaji i kašalj

Uvarak od listova, meda i đumbira, i uvarak od lišća, karanfilića i kuhinjske soli je delotvoran, ali i samo žvakanje lišća ublažava rehladu i grip.

Kamen u bubregu

U slučaju kamena u bubregu, sok od lišća bosiljka i meda, ako se uzima redovno za šest meseci prirodnim putem će ubrzati njihovo izbacivanje preko urinarnog trakta.

Srce

Bosiljak umanjuje srčana oštećenja i slabost i snižava nivo holesterola u krvi.

Infekcije usta, ubodi insekata, kožni problemi, glavobolja

Sok od listova i svežeg korena ublažava upalne procese u ustima, smiruje iritacije od uboda insekata, pomaže i kod drugih poremećaja kože. Osušen, smrvljen i pomešan s uljem korisiti se kao pasta za zube. Pomešan s pastom od sandalovine deluje protiv glavobolje.

Prirodni lekovi za izbacivanje peska iz bubrega

Osnovni pristup lečenju peska u bubrezima jeste povećati unos tečnosti! Unošenjem 2 – 3 litara vode dnevno, pospešićete potrebu za mokrenjem, i tako pored mokraće, izbaciti i pesak.

ZODEKS ČAJ

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>