Bolovi posle četrdesete

Bolovi posle četrdesete

Za period posle četvrte decenije života tipične su glavobolje, a ubrzan način života, sedenje pred kompjuterom, stres na poslu, želja da se izgradi karijera i održi porodica – faktori koji doprinose učestalim migrenama. Za oslobađanje pritiska u glavi, lekari predlažu duboko disanje, nežne masaže, tople kupke i vežbe ispred kompjutera.

Tridesetogodišnjaci pate i od Karpal-Tunelovog sindroma, bola u rukama uzrokovanog pritiskom na nerve u zglobovima. U rizične grupe spadaju osobe sa genetskom predispozicijom, ranijim povredama, ali i oni koje preterano koriste mobilne telefone, tablete i igraju kompjuterske igre.

Rešenje je da, ako ikako možete, smanjite upotrebu ovih sredstava jer oni iritiraju već oštećene nerve. Pomažu i vežbe za jačanje mišića ruku i fizikalna terapija, a u posebno teškim slučajevima neophodna je operacija.

Za četrdesete i pedesete karakterističan je bol u leđima. Kako starimo, nepravilno sedenje i spavanje uzimaju danak. Obratite pažnju na držanje tokom dizanja tereta. Idealno, težina ne bi trebalo da prelazi četvrtinu vaše težine. Isprobajte i drugi dušek, nove poze dok spavate, pilates ili jogu.

U šezdesetim i sedamdesetim vaš verni drug mogao bi da bude osteoartritis. Najvažnije je da budete aktivni, da držite težinu pod kontrolom i nastavite da se krećete uprkos bolu u kukovima, zglobovima, kolenima.