Biljke za čišćenje jetre

Biljke za čišćenje jetre

Biljke mogu imati mnoga blagotvorna dejstva na vaš organizam. Kao što mogu da vam daju dodatnu energiju i ojačaju imunitet, neki biljni čajevi se koriste za detoksikaciju i čišćenje jetre. Možda ste već pokušali sa režimima detoksikacije ako ste imali problema sa nadimanjem i primetili dobre rezultate ako ste koristili biljne čajeve.Čišćenje jetre je podjednako važno za organizam i osetićete mnogo više energije dok vam krv struji kroz telo.

Čajevi za detoksikaciju jetre čiste jetru, što poboljšava opšte zdravlje. Takođe ćete verovatno primetiti i da vam bubrezi bolje funkcionišu, jer su neki sastojci poput čička smišljeno ubačeni u te mešavine kako bi se pojačalo izbacivanje urina i poboljšala detoksikacija jetre.

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka je prirodni diuretik koji istog momenta deluje i pomaže u izbacivanju suvišne tečnosti iz organizma i često je sastojak raznih mešavina za detoksikaciju jetre. Ima nekoliko neželjenih dejstava, od kojih su najčešći nervoza u stomaku i dijareja. Jaka dijareja je problem, zato nemojte preterivati sa ovim čajem. Osim što izbacuje suvišnu vodu iz organizma, čaj od maslačka se pokazao efikasnim kad je u pitanju čišćenje jetre, ali se uvek posavetujte sa svojim lekarom pre bilo kog programa detoksikacije. Čaj od maslačka može imati neželjene interakcije sa lekovima poput litijuma i antibiotika.

Sena

Neki ljudi pokušavaju da pročiste i detoksikuju organizam komercijalnim čajevima poput čaja od sene. Iako je bezbedna za korišćenje kad je u pitanju većina ljudi, ovaj jak laksativ može zapravo oštetiti jetru. Čajevi za čišćenje jetre zapravo i funkcionišu tako što čiste organizam od komercijalnih, hemijskih proizvoda i poboljšavaju revitalizaciju ćelija jetre.

Zeleni čaj

Možete koristiti zeleni čaj kao deo detoksikujućeg režima za jetru. I zeleni čaj bi trebalo koristiti u umerenim dozama jer sadrži kofein, koji je poznat kao stimulans. Katehini, hemikalije koje sadrži zeleni čaj, su „odgovorni“ sastojci za zaštitu i čišćenje jetre od supstanci poput alkohola. Ako trenutno imate neki problem sa jetrom, obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što započnete bilo kakav detoksikujući režim.

Kurkuma

U istraživanju sprovedenom na pacovima, kada im je davana kurkuma, dva detoksikujuća enzima jetre, UDP glukuronozil transferaza i glutation S transferaza su se pojačavala u njihovim organizmima. Kurkuma se koristi za pravljenje karija, a ima je i u senfu. Ima gorak, pikantan i topao ukus i čest je sastojak mešavina čajeva za čišćenje jetre.

Floralip® bljne kapi za jetru, holesterol i trigleciride je tradicionalna receptura poznatih lekovitih biljaka, koja je naučno potvrđena da blagotvorno deluje na stomak, creva, izlučivanje vode, masnu jetru, pankreas i čišćenje krvi.

Osim što deluju pre svega na skidanje holesterola koriste se i kao prirodni lek za masnu jetru, sadrže biljku sikavicu (Silybum marianum) koja predstavlja jednu od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre.